14. listopad. 2014.

Očitovanje na paket zakona o regionalnom razvoju

Udruga gradova dostavila je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU očitovanje na nacrte prijedloga zakona o regionalnom razvoju RH, brdsko planinskim područjima i područjima posebne državne skrbi.

Udruga gradova načelno je podržala predložene izmjene iz razloga sustavnog uređenja pitanja regionalnog razvoja kroz jedinstveni propis, ali je ujedno istaknula prigovor na donošenje zakona u hitnom postupku, budući da je Nacrt prijedloga zakona o regionalnom razvoju RH ključna pitanja financiranja regionalnog razvoja ostavio otvorenim, odnosno, prepustio regulirati drugim propisima koji se još ne nalaze niti u fazi očitovanja. Obzirom da je rok za podnošenje prijedloga proračuna predstavničkom tijelu za približno mjesec dana, čak i prihvaćanjem ovog propisa u hitnoj proceduri neće se ostaviti dovoljno vremena za adekvatno planiranje lokalnih i regionalnih proračuna, te smatramo kako se isti može donijeti u redovnoj proceduri.

Zatražena je izmjena indeksa razvijenosti na način da isti uzme u obzir specifične geomorfološke karakteristike jedinica, starost stanovništva i gustoću naseljenosti, odnosno, površinu jedinice zbog otegotnih okolnosti koje navedene karakteristike predstavljaju za ujednačeni razvoj RH.

Nadalje, predloženo je detaljnije reguliranje i usklađivanje razdoblja uključivanja i isključivanja jedinica iz/u sustav potpomognutih područja te novi financijski instrument za poticanje regionalnog razvoja.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?