Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. travanj. 2016.

Ocjena ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o upravljanju imovinom RH

Udruga gradova podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH zbog oslobađanja nekretnina od plaćanja komunalne naknade.

Izmjenama Zakona o obrani iz 2015. godine i Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH država je oslobodila nekretnine RH, MORH, DUUDI i CERP od plaćanja komunalne naknade, iako je predstavničko tijelo grada i općine izrijekom jedino ovlašteno za donošenje takve odluke. Stav je Predsjedništva Udruge gradova da je zakonodavac spomenutim izmjenama zakona prekoračio vanjske granice svojeg slobodnog odlučivanja i prekršio Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu.

Nadalje, Ustavom RH je propisano da su nositelji vlasničkih prava dužni pridonositi općem dobru i da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova. Iz svih važećih zakonskih odredbi proizlazi da je Republika Hrvatska kao vlasnik u jednakom položaju odnosno statusu, s jednakim pravima i obvezama kao i bilo koja druga fizička ili pravna osoba. Upravo je odredbom članka 1. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno i nedvosmisleno određeno da „postoji samo jedna vrsta prava vlasništva“. U skladu s navedenim, Predsjedništvo smatra da nema osnova za selektivno izuzimanje određenih nositelja vlasničkih prava.

Udruga gradova je stoga podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona Ustavnom sudu RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija