29. travanj. 2016.

Ocjena ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o upravljanju imovinom RH

Udruga gradova podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH zbog oslobađanja nekretnina od plaćanja komunalne naknade.

Izmjenama Zakona o obrani iz 2015. godine i Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH država je oslobodila nekretnine RH, MORH, DUUDI i CERP od plaćanja komunalne naknade, iako je predstavničko tijelo grada i općine izrijekom jedino ovlašteno za donošenje takve odluke. Stav je Predsjedništva Udruge gradova da je zakonodavac spomenutim izmjenama zakona prekoračio vanjske granice svojeg slobodnog odlučivanja i prekršio Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu.

Nadalje, Ustavom RH je propisano da su nositelji vlasničkih prava dužni pridonositi općem dobru i da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova. Iz svih važećih zakonskih odredbi proizlazi da je Republika Hrvatska kao vlasnik u jednakom položaju odnosno statusu, s jednakim pravima i obvezama kao i bilo koja druga fizička ili pravna osoba. Upravo je odredbom članka 1. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno i nedvosmisleno određeno da „postoji samo jedna vrsta prava vlasništva“. U skladu s navedenim, Predsjedništvo smatra da nema osnova za selektivno izuzimanje određenih nositelja vlasničkih prava.

Udruga gradova je stoga podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona Ustavnom sudu RH.