12. prosinac. 2014.

Ocjena Ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Udruga gradova dovršava Nacrt prijedloga za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s Ustavom Republike Hrvatske. Nacrt će biti objavljen na web stranici Udruge, time i javno dostupan svim zainteresiranim gradovima, članovima Udruge.

Prijedlog će biti upućen Ustavnom sudu Republike Hrvatske u ime Udruge gradova, na temelju odredbe članka 38. Ustavnog zakona o Ustavnome sudu Republike Hrvatske, sve sukladno jednoglasno usvojenom Zaključku sa sjednice Predsjedništva održane 10. prosinca 2014. u Zagrebu.

Kako bismo isprovocirali i ubrzali postupanje Ustavnoga suda, sukladno spomenutom Zaključku Predsjedništva, molimo vas i pozivamo da postupite po odredbi članka 36. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH koja propisuje ovlast predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave da, ukoliko smatra da zakon kojim se uređuje ustrojstvo, djelokrug ili financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije u skladu s Ustavom, podnese zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu suglasnosti tog zakona ili pojedinih njegovih odredaba s Ustavom.

U tom slučaju, dakle ukoliko je podnositelj predstavničko tijelo, Ustavni je sud dužan odlučiti po hitnom postupku te donijeti odluku najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Nije potrebno posebno elaborirati da se radi o vitalnom pitanju po funkcioniranje gradova te vas stoga molimo da točku o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu uvrstite u dnevni red prve sljedeće sjednice vašega gradskog vijeća.

Također, molimo da nas pisano izvijestite o podnošenju zahtjeva u ime vašega grada kako bi Ured imao potpune i pravodobne informacije.