Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

08. ožujak. 2019.

Odbor regija o rodnoj (ne)ravnopravnosti

Diljem Europske Unije žene su i dalje nedovoljno zastupljene u postupku odlučivanja na lokalnoj razini. Prema podacima Europskog instituta za ravnopravnost spolova, uspostavljenog u Vilniusu 2007. godine, danas žene čine samo 13% izabranih gradonačelnika, 29% članova regionalnih parlamenata i skupština te oko 36% članova regionalnih vlada.

Stanje u samom Europskom odboru regija (OR) daleko je od zadovoljavajućeg. Naime, i dalje ima nacionalnih izaslanstava među čijim članovima i zamjenicima nema nijedne žene, pa čak i među političarima. Također, među članovima OR-a ima samo 21% žena, što strukturu članova OR-a čini znatno manje uravnoteženom u usporedbi s Europskim parlamentom (37% žena) ili regionalnim parlamentima (29% žena). Međutim, vidljiva su određena poboljšanja. Primjerice, 2019. godine prvi je put među predsjednicima šest povjerenstava postignut rodni paritet, a jedna je politička skupina u svibnju 2018. usvojila „kodeks ponašanja“ s ciljem postizanja unutarnjeg rodnog pariteta u svim tijelima/na svim položajima.

Uzevši u obzir sve navedeno, Odbor regija smatra nužnim razmotriti načine poboljšanja situacije, stoga će se na sljedećem sastanku Predsjedništva, u travnju ove godine, na dnevnom redu naći i pitanje postizanja rodne uravnoteženosti (gender balance).

Prema podacima Ureda za ravnopravnost spolova, nakon lokalnih izbora 2017. godine u Hrvatskoj je sljedeća situacija:

  • ni jedna žena nije izabrana na položaj županice, dok funkciju zamjenice župana obnaša 16 žena
  • u odnosu na izbore 2013. godine, broj gradonačelnica se povećao s 11 na 13, što iznosi otprilike 10%
  • funkciju načelnice općine obnaša 37 žena, što čini udio od oko 8%

Lokalne i regionalne vlasti imaju ključnu ulogu i mogu biti vodeći akteri u rješavanju pitanja rodne ravnopravnosti, osobito putem nadzora javnih usluga i rashoda. Tu važnu, a često vrlo zanemarenu ulogu gradova prepoznala je i Udruga gradova kroz projekt Gradovi za jednakost, čiji je cilj potaknuti gradove da unaprijede vlastitu praksu za ostvarivanje jednakosti među građanima, u skladu s vlastitim prioritetima. Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija