11. travanj. 2016.

Odbor regija: Urbana agenda mora biti obvezujuća!

117. plenarna sjednica Odbora regija održana je u sjeni prošlomjesečnih terorističkih napada u Bruxellesu, a na dvodnevnom zasjedanju koje je trajalo 7. i 8. travnja sudjelovali su članovi hrvatskog izaslanstva: Snježana Bužinec, Valter Flego, Bruno Hranić, Željko Turk i Predrag Štromar.

Odbor regija traži da Urbana agenda EU-a bude obvezujući proces te zahtjeva jasnu predanost euroinstitucija i država članica za bolje uključivanje gradova u transformaciju postojećih pravila zakonodavstva Unije s ciljem promoviranja pristupa javnom financiranju i koordinaciji postojećih inicijativa suradnje. Istaknuta je potreba da europske politike moraju poticati uspostavljanje gradsko-ruralnih veza te primjenu integriranog razvoja. Nužno je uspostaviti učinkovitu koordinaciju između lokalnih i regionalnih vlasti kako bi ulagački planovi ostali konzistentni i odgovarajući.

Podsjetimo, Urbana agenda je dokument Europske unije s kojim se namjerava pojačati održivi, poduzetnički i društveni razvoj te inovaciju u gradovima. Početak provedbene faze bit će održan 30. svibnja kada će europski ministri usvojiti i potpisati Amsterdamski pakt. Njime se obvezuju da će glavni urbani izazovi današnjice biti adresirani kroz razdoblje od tri godine i putem osnivanja 12 tematskih partnerstava: 1) poslovi i vještine u lokalnom gospodarstvu, 2) urbano siromaštvo, 3) stanovanje, 4) inkluzija izbjeglica, 5) održivo korištenje zemlje, 6) kružna ekonomija, 7) klimatske prilagodbe, 8) energetska tranzicija, 9) urbana mobilnost, 10) kvaliteta zraka, 11) digitalna tranzicija, i 12) inovativna javna nabava.

Gospodarska i financijska kriza imala je snažan učinak na europsko društvo i ekonomiju, koji se i danas osjeća. Financijski sustavi EU-a još nisu u potpunosti oporavljeni što je rezultiralo manjkom od 300 milijardi € javnih i privatnih ulaganja u odnosu na 2008. Kao odgovor na nastalo stanje, Europska komisija promovira osnivanje nacionalnih razvojnih banaka, dok se Odbor regija zalaže iznalaženje lokalnih i regionalnih rješenja. Usvajanjem mišljenja o ulozi nacionalnih razvojnih banaka u podupiranju Plana ulaganja za Europu, članovi su zatražili jačanje uloge lokalnih vlasti u stvaranju, radu i evaluaciju učinaka razvojnih banka u regijama koje nemaju vlastite razvojne instrumenta. To se može postići snažnijim uključivanjem lokalnih i regionalnih vlasti u definiranju strateških fokusa nacionalnih razvojnih banaka ili dopuni njihovih usluga putem osnivanja novih regionalnih razvojnih banaka.

U listopadu 2015. Europska komisija predložila je Program potpore strukturnim reformama za razdoblje 2017. – 2020. s ciljem jačanja kapaciteta članica za pripremu i provedbu strukturnih i administrativnih reformi. Usvajanjem mišljenja na tu temu, članovi Odbora regija predložili su konkretne mjere za unaprjeđenje prijedloga Komisije i povećanje učinka Programa. Sugeriran je fokus na područja javnih politika gdje su nadležnosti podijeljene između članica i EU-a, poput tržišnog natjecanja, javne nabave, ulaganja, trgovine, obrazovanja i zapošljavanja, s posebnim upozorenjem na mogućnost preklapanja Programa s postojećim tehničkim pomoćima u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pored spomenutih točaka dnevnog reda, članovi Odbora regija usvojili su mišljenja: Troškovno učinkovito smanjenje emisija i ulaganja za niske emisije ugljika, Zakon EU-a o okolišu: poboljšanje izvještavanja i usklađenosti s propisima, Zaštita izbjeglica u područjima njihova porijekla te Odgovornija trgovinska i ulagačka politika.

Iduća sjednica Odbora regija bit će održana u listopadu.