Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. ožujak. 2020.

Odgoda ili oslobođenje od plaćanja naknade za uređenje voda

Udruga gradova u RH na sjednici Užeg predsjedništva održanoj 18. ožujka 2020. godine usvojila je paket preporučenih mjera koje bi gradovi trebali provesti u cilju olakšavanja gospodarskih posljedica uslijed pandemije COVID-19. U skladu s tim od Vlade RH je zatraženo oslobođenje ili odgoda naplate naknade za uređenje voda.

Jedna od tih mjera je odgoda ili oslobođenje obveznika od plaćanja komunalne naknade pod uvjetom odgode ili oslobođenja od plaćanja naknade za uređenje voda. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja provelo je izmjenu Zakona o komunalnom gospodarstvu kako bi se oslobođenje od plaćanja zakonito provelo prema većem broju obveznika.

Naknada za uređenje voda se, sukladno članku 17. Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, naplaćuje putem uplatnica za komunalnu naknadu. Udruga gradova od Vlade i nadležnih tijela tražila je da se izmjenama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva ili drugim primjerenim normativnim rješenjem omogući odgoda ili oslobođenje obveznika od plaćanja naknade za uređenje voda u gradovima koji su odlučili odgoditi ili osloboditi obveznike plaćanje komunalne naknade.

Izrada i otprema uplatnica radno je intenzivan zadatak na kojem su u značajnom broju lokalnih jedinca angažirani cijeli odjeli. Sukladno Odluci Vlade RH o organizaciji rada u tijelima državne uprave i odlukama Stožera Civilne zaštite lokalne jedinice su organizirale obavljanje samo nužnih i neodgodivih poslova te rasporedile službenike sukladno novoj organizaciji poslova. Ukoliko odgodu ili oslobođenje od plaćanja komunalne naknade ne bude pratila odgoda ili oslobođenje od naknade za uređenje voda, lokalne jedinice morat će rasporediti osoblje na izradu i otpremu uplatnica, tjedni prijenos sredstava i mjesečno izvještavanje o obračunu, naplati i doznaci naplaćene naknade.

U uvjetima otežanog poslovanja i organizacije rada uzrokovane epidemijom COVID-19 upravni odjeli za financije i drugi nadležni odjeli u lokalnoj samoupravi trenutno s teškoćama udovoljavaju zahtjevima revizije koja je u tijeku, rokovima za dostavu Izjave o fiskalnoj odgovornosti te potrebama mjesečnog i tromjesečnog izvještavanja resornih ministarstava.

Stoga je Udruga gradova tražila nadležna tijela da na adekvatan način omoguće odgodu ili oslobođenje obveznika od plaćanja naknade za uređenje voda u onim gradovima koji su odgodili ili oslobodili obveznike od plaćanja komunalne naknade kako bismo smanjili opterećenje na službe lokalnih jedinica i dodatno rasteretili gospodarske subjekte koji trpe posljedice epidemije.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija