14. prosinac. 2021.

Održan okrugli stol Promocija održivog lokalnog razvoja i građanska participacija u revitalizaciji javnih prostora

U petak 10. prosinca u Uraniji – prostoru kreacije u Zagrebu održano je prvo od šest planiranih javnih događanja u sklopu projekta SUSTINEO. Događanje je organizirano kao dio aktualnih aktivnosti projekta SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost te redovitih aktivnosti Nacionalne URBACT točke.

Nakon uvodnog pozdrava i kratkog predstavljanja projekta SUSTINEO, studenti pet zagrebačkih fakulteta predstavili su sjajne radove bazirane na analizi i interdisciplinarnom prijedlogu uređenja javnih prostora na konkretnim primjerima u Zagrebu. Sudionici su imali priliku vidjeti ideje uređenja sljedećih javnih prostora:

Nakon predstavljanja studentskih radova, uslijedilo je izlaganje Marka Dabrovića iz Studija za arhitekturu i dizajn 3LHD. Gospodin Dabrović je kroz prezentaciju i kratki film prikazao prijedlog projekta urbane revitalizacija zone Gredelj. Video predstavlja impresivnu viziju Gredelja i javno je dostupan: urbana revitalizacija prostora bivše tvornice Gredelj.

Maja Kireta, stručnjakinja programa URBACT, ukratko je predstavila program URBACT i govorila o uključivanju građana u planiranje i uređivanje javnih prostora u Koprivnici. Provedbom participativnog procesa kroz prikupljanje mišljenja i prijedloga građana Koprivnice, izrađeno je idejno rješenje rekonstrukcije glavnog gradskog trga. Participativni proces proveden je korištenjem alata programa URBACT.

U drugom dijelu održana je panel rasprava “Promocija održivog lokalnog razvoja i građanska participacija u revitalizaciji javnih prostora”. Panel je moderirala Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ), u panelu su sudjelovali:

• Irena Matković, pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranje, Grad Zagreb
  • Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika, Grad Koprivnica
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Rene Lisac, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Jana Vukić, Odjel za sociologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Panelisti su zaključili kako je za prikupljanje relevantnih podataka potrebno pažljivo odabrati alate i kombinirati ih te dobro pripremiti proces. Vrlo je važan kontinuitet u prikupljanju podataka – potrebno je sistematizirano prikupljanje, dijeljenje i korištenje podataka, koje u Hrvatskoj ne postoji. Javnost treba u što ranijoj fazi uključiti u participativne procese te je u javnom prostoru važno što više govoriti o građanskoj participaciji. Nebrojeno puta pokazalo se da najbolja rješenja nastaju kada se pita za mišljenje građane. Politička kultura i politička volja te podizanje svijesti vrlo su važni, a ključno je osvijestiti da participacija nije samo javna rasprava, već društveni proces koji uključuje jako puno dionika.

Često su inovativni elementi koje provodi javni sektor vezani uz (europske) projekte, što nije nužno loše, jer su zaposlenici izloženi novim znanjima i vještinama te usvojena znanja mogu koristiti dalje u svome radu. Sigurno da među gradovima postoji interes da pokrenu stvari na bolje te je vrlo važno promoviranje primjera dobre prakse koji mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija drugima. U Hrvatskoj imamo sjajne primjere, alati su dostupni te postoji interes među relevantnim dionicima, stoga trebamo nastaviti raditi na edukaciji ključnih dionika i promociji primjera dobre prakse.