24. listopad. 2014.

Radni sastanak u vezi izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi

U Ministarstvu uprave je u petak 24. listopada održan radni sastanak vezan uz Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Na sastanku su uz potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića te ministra uprave Arsena Bauka bili prisutni predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, sa suradnicima.  Razgovaralo se o odredbama Ustava Republike Hrvatske koje predviđaju mogućnost prenošenja ovlasti sa županija na veće gradove, ali i o općenitim problemima i budućim mogućnostima prenošenja ovlasti kroz različite oblike upravnih struktura. Svi su sudionici sastanka izrazili stav da je decentralizacija nužna, ali je o detaljima iste nužno pregovarati kako bi se pronašlo najbolje rješenje prvenstveno vezano na načelo suspidijarnosti i potrebe građana. Okupljeni su izmijenili i mišljenja o preraspodjeli poreza na dohodak, novim indeksima razvijenosti te pokretanju Fonda za sufinanciranje EU projekata.