21. veljača. 2017.

Održan sastanak predstavnika Udruge gradova i MDOMSP-a

U ponedjeljak, 20. veljače, održan je sastanak predstavnika Udruge gradova s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadom Murganić, državnim tajnikom Marinom Strmotom i pomoćnikom ministrice Josipom Masnićem. Udrugu gradova predstavljali su predsjednik Udruge i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Na sastanku je raspravljano o značaju demografske politike te o mogućnostima i mjerama koje lokalne zajednice, primarno gradovi, imaju na raspolaganju, odnosno koje mogu i trebaju poduzeti s ciljem poboljšanja demografske situacije. Osnova rasprave je bila problematika predškolskog odgoja koji je u cijelosti u nadležnosti gradova te ovisi o gradskim proračunima.

Pad prihoda svakako otežava financiranje predškolskoga odgoja no ono ostaje prioritetno za gradove. Uz gradske vrtiće financiraju se i privatni te su izdvajanja za predškolski odgoj značajna. Najveći su, gotovo nepremostivi, problem državni pedagoški standardi koje je nemoguće ispoštovati.

Ministarstvo računa na Udrugu gradova kao partnera i dijalog će svakako biti nastavljen.