Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

19. listopad. 2021.

Održana 5. Nacionalna konferencija savjeta mladih – gradovi kreirali jednogodišnje planove

U organizaciji Udruge gradova u RH i Grada Dubrovnika, od 15. do 17. listopada, održana je 5. Nacionalna konferencija savjeta mladih. Rezultat konferencije je 18 individualnih planova koje su kreirali sami predstavnici gradova koji su sudjelovali.

Ovogodišnja Konferencija održana je s ograničenim brojem sudionika te je, osim predstavnika savjeta mladih, okupila i predstavnike gradskih vlasti i uprava. Upravo to je uvelike doprinijelo konkretnim, realnim i provedivim planovima jer su isti zajednički kreirali mladi i donositelji odluka.

Kroz program predstavljeni su primjeri dobre prakse iz Dubrovnika, Karlovca, Rijeke, Pregrade i Varaždina, za koje vjerujemo da su ponudili puno elemenata koje i ostali gradovi mogu primijeniti u svojim sredinama.

O ulozi komunikacije kod uključivanja mladih u procese donošenja odluka pričao je doc. dr. sc. Darijo Čerepinko, a glavna teza predavanja bila je da nove generacije mladih teže izravnom i fizičkom kontaktu, iako je uvriježeno mišljenje da preferiraju digitalne platforme. Zbog toga, a i zbog algoritma na društvenim mrežama, društvene mreže su sve neučinkovitiji kanal za komunikaciju prema mladima.

Predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU, Aleksandra Švast, predstavila je projekt Europe Goes Local, u sklopu kojeg je trenutno otvoren poziv za gradova da se uključe u treći ciklus projekta. Riječ je o najvećem europskom projektu na polju rada s mladima, a sudjelovanje se temelji na stručnom obučavanju predstavnika gradskih uprava za osiguravanje uvjeta za rad s mladima na lokalnoj razini. Na temelju obuke, gradovi sami kreiraju jednogodišnje planove te im je dodijeljen mentor koji im pomaže u ostvarenju cilja. Natječaj je otvoren do 4. studenog, a više informacija možete pronaći OVDJE.

Najveći fokus u radnom dijelu bio je na radionici koju je vodio dr. sc. Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Tijekom radionice sudionici su analizirali situaciju s politikama za mlade u svojim gradovima te su nakon toga definirali jednogodišnje ciljeve i planove za ostvarenje tih ciljeva. U ovom dijelu sudionici su se poslužili kriterijima iz sustava certificiranja “Grad za mlade“, za koji će novi poziv biti objavljen u siječnju 2022. godine. Kriterije i više informacija možete pronaći OVDJE.

Rezultate provedbe planova sudionici će predstaviti na sljedećoj Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih.

Spomenimo i da je imenovana radna skupina za izmjene i dopune trenutnog Zakona o savjetima mladih, kod Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Kako je najavljeno, radna skupina bi trebala uskoro početi s radom, a u njoj predstavnika ima i Udruga gradova.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija