24. travanj. 2019.

Održana 50. obuka savjeta mladih!

Obukom u Rijeci, 19. travnja, došli smo do 50 održanih obuka savjeta mladih! Obuke od 2015. godine provodi Udruga gradova u RH, a kroz godine je u provedbi sudjelovalo nekoliko partnerskih organizacija.

Na 46 obuka sudjelovalo je 829 sudionika koji su predstavljali ukupno 156 savjeta mladih! Naravno, neki savjeti mladih su dva puta sudjelovali na Obuci, nakon što se promijenio saziv istih.

U sklopu provođenja navedenih aktivnosti uviđena je potreba i za kreiranjem drafta svih potrebnih dokumenata za osnivanje savjeta mladih u jedinici lokalne ili regionalne samouprave. Udruga gradova kreirala je paket takvih dokumenata te iste možete pronaći na http://www.udruga-gradova.hr/paket-dokumenata-osnivanje-savjeta-mladih/.

Izrađen je i priručnik o radu i načinu funkcioniranja savjeta mladih. Digitalnu verziju navedenog priručnika (u obliku pripreme za tisak) možete pronaći OVDJE.

Obuka je namijenjena županijskim, gradskim i općinskim savjetima mladih, ali i predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti, upravnim tijelima, službama, udrugama mladih i za mlade te zainteresiranoj javnosti općenito.

Program Obuke sastoji se tri modula – Sustav lokalne i područne samouprave, Zakon o savjetima mladih te Odnosi izvršnih čelnika, predstavničkih tijela i savjeta mladih.

Pri izradi programa Obuke nismo se rukovodili isključivo teorijom i zakonskim odredbama već smo željeli osigurati trajnu platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi koje mladi iz savjeta mladih, i brojnih organizacija koje rade s mladima, mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama.

Obuke će se provoditi kontinuirano i dalje, a interes za održavanjem jedne od njih u vašem gradu možete izraziti na info@udruga-gradova.hr.