09. ožujak. 2016.

Održana 9. sjednica Predsjedništva Udruge gradova

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Udruge gradova RH raspravljano je o učincima porezne reforme u 2015. godini., održivom gospodarenju otpadom i pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Zbog porezne reforme u 2015. godini gradovi i općine su izgubile 1.1 milijardu kuna u odnosu na 2014. godinu, županije su izgubile 254 milijuna kuna, a državni proračun je ostvario višak od 20 milijuna kuna. Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo Vladi RH uputiti zahtjev za kratkoročnu raspodjelu sredstava najpogođenijim jedinicama u cilju ublažavanja posljedica reforme koje će biti dodatno produbljene u 2016. godini. Predloženo je da se raspodjela sredstava provede na teret namjenskog udjela države u porezu na dohodak od 1,5% koji je u državni proračun u 2015. godini donio 147 milijuna kuna, a nije namjenski utrošen. Nadalje, potrebno je usporiti dinamiku smanjenja kompenzacijskih mjera za jedinice lokalne samouprave koje su izgubile potpomognuti status.

U pogledu mogućeg budućeg rasterećenja cijene rada Udruga gradova podržava mjere koje će dovesti do povećanja dohotka građana. Obzirom da bi se budućim povećanjem neoporezivog dijela dohotka postigli minimalni učinci na rasterećenje cijene rada, Udruga gradova predlaže da se buduće rasterećenje provodi na teret doprinosa na plaće koji su na neto plaći od 3.000 kuna približno 30 puta veći od poreza na dohodak.

Udruga gradova RH izražava zabrinutost zbog neizvjesnosti u pogledu budućeg razvoja sustava održivog gospodarenja otpadom. Jedinice lokalne i područne samouprave u proteklom razdoblju su razvijale sustav gospodarenja otpadom sukladno važećim normama, a zbog mogućih promjena u sustavu gradovi upozoravaju na potencijalno usporavanje razvoja sustava do trenutka kada će normativni okvir uspostaviti jasan smjer razvoja i ciljeve koje je potrebno postići.

Izmjenama Zakona o obrani iz 2015. godine i Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH država je oslobodila nekretnine u vlasništvu RH i MORH od plaćanja komunalne naknade, a stav je Predsjedništva Udruge gradova da je zakonodavac time prekoračio vanjske granice svojeg slobodnog odlučivanja. Nadalje, Ustavom RH je propisano da su nositelji vlasničkih prava dužni pridonositi općem dobru i da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova te nema osnova za selektivno izuzimanje određenih nositelja vlasničkih prava. Stoga će Udruga gradova podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona Ustavnom sudu RH.