23. prosinac. 2021.

Održana konferencija Visokoškolske ustanove: ključ inkluzivnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Konferencija je organizirana u suradnji Ureda UNICEF Hrvatska i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Javnosti su predstavljeni osnovni rezultati programa „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“ i raspravljeno je o mogućnostima njihove primjene u unapređivanju inkluzivnog ranog i predškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Zaključak konferencije može se svesti na sljedeće: za postizanje afirmacije inkluzivnog inicijalnog obrazovanja odgojitelja i unapređivanje inkluzivnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, potrebna je uključenost i sinergija svih sudionika u sustavu odgoja i obrazovanja, a osim podizanja kvalitete sveučilišnih programa obrazovanja i cjeloživotnog obrazovanja odgojitelja, nužno je i osigurati dostupnost ranog i predškolskog odgoja svoj djeci.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj naglasila je kako je nužno stvoriti mehanizme za uključivanje djece i roditelja iz svih skupina u predškolski odgoj. Primjerice, samo 25% djece romske nacionalnosti ide u vrtić. Nužno je raditi na tome da bude više mjesta u vrtićima, ali isto tako da u vrtićima radi stručan kadar koji je prošao adekvatnu naobrazbu i radi u adekvatnim uvjetima. Mnogo je dokaza koji ukazuju na visok povrat ulaganja za svaku kunu utrošenu na obrazovanje u vrtiću. Naime, što se ranije djeci omogući sudjelovanje u strukturiranom obrazovanju, to je veća vjerojatnost da će ta djeca postati zdrave, angažirane i uspješne odrasle osobe.

Upravo se rani i predškolski odgoj i obrazovanje nameće kao ključno sredstvo za sprečavanje socijalne neravnopravnosti i za osiguravanje jednakih obrazovnih mogućnosti. No, u Hrvatskoj je situacija takva da u vrtić ide 62% djece, što znači da više od 60.000 djece u dobi od 3 do 6 godina ne pohađa programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Važnost koncepta cjeloživotnog obrazovanja podržava i Udruga gradova te smo već godinu dana partneri na projektu Tematska mreža “Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima”. Uskoro donosimo izvještaj izrađen na temelju dosadašnjih projektnih istraživanja, a u planu je i izraditi preporuke za oblikovanje novih javnih politika koje bi umanjile obrazovne nejednakosti na svim razinama.

Projekt Tematska mreža „Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima“ ukupne vrijednosti 3.542.852,64 HRK, vodi Institut za razvoj obrazovanja, a 85% se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15% sredstvima Državnog proračuna.