Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

11. travanj. 2017.

Održani sastanci URBACT-ovih mreža u Zagrebu i Zadru

U tjednu od 3. do 5. travnja u Hrvatskoj su održana dva međunarodna partnerska sastanka URBACT-ovih mreža za planiranje SmartImpact i CityMobilNet u kojima od hrvatskih gradova sudjeluju Zagreb i Zadar.

Aktivnosti hrvatskih gradova u sklopu programa URBACT, kao i sve ostalo vezano uz navedeni program, na hrvatskom jeziku možete pratiti na http://urbact.eu/urbact-hrvatska.

Sastanak SmartImpacta održan je u Gradu Zagrebu, 4. i 5. travnja, kao ravnopravnom članu mreže koja cilja na razvoj urbanih akcijskih planovima koji u gradove mogu implementirati pametnije upravljačke strukture, procese i modele poslovanja. U mreži SmartImpact pored Zagreba sudjeluju gradovi Manchester, Dublin, Porto, Portugal, Guadalajara, Smolyan, Suceava, Miskolc, Stockholm i Eindhoven. Dvodnevni sastanak bio je četvrto po redu međunarodno okupljanje uključenih gradova partnera koje je bilo koncipirano oko teme financiranja ”pametnih” projekata i inicijativa te planiranja narednih aktivnosti mreže.

Tako je prvog dana predstavljena uloga Europske investicijske banke u pružanju financijske podrške gradovima koji provode projekte u područjima energetike, mobilnosti ili urbanog razvoja. Nastavno na to okupljeni predstavnici gradova razmijenili su svoja iskustva u financiranju pametnih ili zelenih projekata, pa su tako istaknuti primjeri poput izdavanja zelenih gradskih obveznica (prvi je to uradio Götheborg) ili uvođenje poreza za zagađenje vlasnicima motornih vozila, a koje imaju gradovi poput Stockholma i Londona.

Tijekom rada u grupama, na vidjelo su izašli lokalni izazovi s kojima se susreću gradovi: od potkapacitiranosti za provedbu zelene javne nabave preko nedostatka suradnje među različitim razinama vlasti do manja financijskih sredstava za izgradnju potrebne infrastrukture. Zanimljivo, značajan broj prisutnih sudionika potvrdilo je kako su njihovi gradovi u prošlosti neracionalno birali razvojne projekte i investicije koje nisu vratile početno uložena financijska sredstva. Time se još jednom pokazalo kako je provedba cost-benefit analiza  neophodna kod planiranja investicijskih projekata ili zahvata, a time i kod izrade Integriranog akcijskog plana.

Idući sastanak projektnih partnera održat će se ljeti u portugalskom Portu, u međuvremenu gradovi su dužni nastaviti sa svojim lokalnim aktivnostima te izradom akcijskih planova.

Drugi sastanak održan je u Gradu Zadru, od 3. do 5. travnja, gdje su okupili predstavnici gradova-članova mreže CityMobileNet koja se bavi jednim od najistaknutijih izazova za europske gradove danas – urbanim transportom. Uz Zadar, u mreži sudjeluju i Bielefeld (Njemačka), kao vodeći partner, te Burgos (Španjolska), Braga (Portugal), Morne-a-l’Eau (Francuska), Aix Marseille Provence (Francuska), Palermo (Italija), Jugoistočna regija na Malti, Agii Anargyri Kamatero (Grčka), Slatina (Rumunjska) i Agencija za upravljanje cestama i okolišem iz Poljske.

Bio je to treći međunarodni sastanak u sklopu ove mreže gdje se, nakon revizije dosadašnjeg rada, pažnja usmjerila na dobre primjere iz drugih gradova koji su uspješno riješili problem transporta u urbanim sredinama te mogućnostima financiranja konkretnih projekata na tu temu.

Drugi dio sastanka u najvećem je dijelu posvećen URBACT lokalnim grupama i uključivanju različitih dionika u proces kreiranja akcijskog plana ili tzv. održivog plana urbane mobilnosti. Naglašena je važnost uključivanja svih relevantnih dionika u sve dijelove procesa kako bi konačan plan zadovoljio potrebe onih koji u gradovima žive te kako bi, u konačnici, bio i održiv. Predstavnici partnerskih gradova naglasili su kako često dionici imaju pregršt zahtjeva i želja, ali da zajedničkim radom gotovo uvijek nađu kompromis i rješenje koje zadovoljava sve strane.

Sljedeći sastanak mreže održat će se u lipnju u Bragi gdje će fokus biti na izradi prvih nacrta akcijskih planova za održivu urbanu mobilnost u partnerskim gradovima.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija