08. studeni. 2021.

Održivi turizam dobiva nove alate za jači razvoj

Hrvatska ima priliku odigrati snažnu ulogu u razvoju održivog turizma u cijeloj Jadransko-jonskoj makroregiji jer koordinira temu Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije.

Kako bi dodatno ojačalo tim suradnika, u termama Jezerčica Ministarstvo turizma i sporta upravo je održana dvodnevna radionica na temu „Praćenje i vrednovanje Europske strategije Jadransko-jonske regije EUSIAR“. Na radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministartsva kulture i medija te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja provode aktivnosti svih četiriju tematskih stupova Strategije – Plavi rast, Povezivanje regije, Kvaliteta okoliša i Održivi turizam.

Radionicu su pripremili i provode IRMO Institut za razvoj i međunarodne odnose i tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o., koji su krajem 2020. godine potpisali ugovor za provođenje poslova praćenja i vrednovanja. Cilj je još bolje povezati sve koji rade na provedbi Strategije i unaprijediti njihova znanja.

Na poticaj hrvatskih stručnjaka po prvi puta je na razini EUSAIR destinacija stvorena baza znanja koja prati inovativne politike upravljanja destinacijama, a preporuke će se moći koristiti za razvoj modela održivog upravljanja destinacijama, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, razvoj poduzetničkih modela, tehnološke podrške poslovnim modelima i obogaćivanje obrazovnih programa za turističke stručnjake.

Aktivnosti se odvijaju u sklopu EUSAIR Facility Point projekta i trajat će do kraja 2022. godine.