27. lipanj. 2019.

Opći akti o jednostavnoj nabavi naših gradova

Analizu, zapažanja i preporuke u vezi s općim aktima o jednostavnoj nabavi u gradovima donosi vam mr. sc. Ivan Šprajc.

Autor navodi sljedeće: “Evidentno je da su opći akti o jednostavnoj nabavi naših gradova u mnogo normativnih karakteristika slični. Smatram da bi se takvi opći akti uz malo normativnog napora mogli značajno poboljšati čime bi pravna pozicija u ovom segmentu prava javne nabave bila značajno kvalitetnija i pravno sigurnija. No još više od toga držim da bi bilo uputno razmisliti o unificiranju izgleda i sadržaja ovih općih akata na razini svih gradova Hrvatske. To bi bilo korisno zbog barem dva razloga. Prvo, ujednačavanje normativne osnove jednostavne nabave u većini našeg pravnog poretka donijelo bi veći stupanj pravne sigurnosti te olakšalo sudjelovanje svih gospodarskih subjekata u ovoj vrsti postupaka. Primjerice, jednom unesena i korektno formulirana odredba o primjenjivosti načela javne nabave u postupcima jednostavne nabave ukinula bi sve dileme koje sada postoje u tom pogledu. Posljedica toga bi, sasvim sigurno, bila i veća pravna sigurnost za nadležne službe gradove kao naručitelje ali i za druge sudionike u tim postupcima, ali i atraktivnost jednostavne nabave za gospodarske subjekte. Drugo, u samim gradovima kao naručiteljima bi bilo lakše surađivati kroz formu zajedničke nabave što je dosad tek rijetko korištena forma postupka javne nabave. Upravo bi u segmentu jednostavne nabave bilo lakše organizirati i provesti takve, zajedničke postupke što bi ujedno predstavljalo i dobrodošlo iskustvo prije provođenja zajedničke nabave u postupcima veće vrijednosti. Nadam se da će ovaj tekst predstavljati barem poticaj za razmišljanje svim onima koji se u našim gradovima bave pravom javne nabave.”

jednostavna nabava mr. sc. Ivan Šprajc