Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

27. lipanj. 2019.

Opći akti o jednostavnoj nabavi naših gradova

Analizu, zapažanja i preporuke u vezi s općim aktima o jednostavnoj nabavi u gradovima donosi vam mr. sc. Ivan Šprajc.

Autor navodi sljedeće: “Evidentno je da su opći akti o jednostavnoj nabavi naših gradova u mnogo normativnih karakteristika slični. Smatram da bi se takvi opći akti uz malo normativnog napora mogli značajno poboljšati čime bi pravna pozicija u ovom segmentu prava javne nabave bila značajno kvalitetnija i pravno sigurnija. No još više od toga držim da bi bilo uputno razmisliti o unificiranju izgleda i sadržaja ovih općih akata na razini svih gradova Hrvatske. To bi bilo korisno zbog barem dva razloga. Prvo, ujednačavanje normativne osnove jednostavne nabave u većini našeg pravnog poretka donijelo bi veći stupanj pravne sigurnosti te olakšalo sudjelovanje svih gospodarskih subjekata u ovoj vrsti postupaka. Primjerice, jednom unesena i korektno formulirana odredba o primjenjivosti načela javne nabave u postupcima jednostavne nabave ukinula bi sve dileme koje sada postoje u tom pogledu. Posljedica toga bi, sasvim sigurno, bila i veća pravna sigurnost za nadležne službe gradove kao naručitelje ali i za druge sudionike u tim postupcima, ali i atraktivnost jednostavne nabave za gospodarske subjekte. Drugo, u samim gradovima kao naručiteljima bi bilo lakše surađivati kroz formu zajedničke nabave što je dosad tek rijetko korištena forma postupka javne nabave. Upravo bi u segmentu jednostavne nabave bilo lakše organizirati i provesti takve, zajedničke postupke što bi ujedno predstavljalo i dobrodošlo iskustvo prije provođenja zajedničke nabave u postupcima veće vrijednosti. Nadam se da će ovaj tekst predstavljati barem poticaj za razmišljanje svim onima koji se u našim gradovima bave pravom javne nabave.”

jednostavna nabava mr. sc. Ivan Šprajc

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija