Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. rujan. 2021.

Oporavak EU-a neće biti učinkovit bez čvrste kohezijske politike izgrađene u partnerstvu s europskim gradovima i regijama

Europska koalicija za koheziju poziva institucije EU-a i nacionalne vlade da promiču sinergiju između instrumenata oporavka i strukturnih fondova kako bi se povećao učinak europskog djelovanja.

Kriza COVID-19 pokazala je da je kohezijska politika sada potrebna više nego ikad za jačanje otpornosti u Europi, zaštitu građana, oporavak u svakom kutku Europske unije i za to da nikoga ne ostavlja iza sebe. Od svog stvaranja u listopadu 2017., Savez za koheziju (#CohesionAlliance) uspio je izbjeći dramatična smanjenja proračuna nakon 2020. godine, zadržati kohezijsku politiku za sve regije u Uniji i iznijeti jednostavnije i fleksibilnija pravila. Tijekom nedavne videokonferencije njeni osnivači obnovili su svoju predanost udruživanju snaga i održavanju kohezijske politike kao prioriteta EU -a. Inicijativa #CohesionAlliance pozorno će pratiti da države članice u potpunosti primijene načelo partnerstva pri oblikovanju i provedbi kohezijske politike 2021-27. Koherentnost i sinergija između instrumenata za oporavak i strukturnih fondova od iznimne su važnosti za izbjegavanje preklapanja i maksimiziranje učinka europskog djelovanja

Dva mjeseca nakon stupanja na snagu novih propisa kohezijske politike za razdoblje 2021.-27., #CohesionAlliance sagledao je rezultate svojih dosadašnjih aktivnosti i predstavio svoje buduće obveze na temelju obnovljene Deklaracije 2.0 usvojene u srpnju 2020. godine. Rad #CohesionAlliance-a bit će usmjeren na uspješnu provedbu i isporuku kohezijske politike bez daljnjih odlaganja u duhu istinskog partnerstva i u sinergiji s drugim instrumentima, čime će se promovirati koncept kohezije kao opće i temeljne vrijednosti Europske unije.

Lokalne i regionalne vlasti istaknule su hitan zahtjev za proširenje mjera fleksibilnosti uvedenih prošle godine radi mobilizacije strukturnih fondova EU-a i državnih potpora u borbi protiv COVID-19. Ovo je pitanje također pokrenuto u razmjeni pisama s predsjednicom Ursulom von der Leyen, koja je priznala proračunska ograničenja s kojima se mnoge regionalne i lokalne vlasti trenutno suočavaju zbog pandemije. S obzirom na moguće proširenje stopostotnog sufinanciranja strukturnih fondova, partneri Saveza snažno su cijenili obvezu Komisije da pomno prati situaciju i razmotri daljnje mjere ako se to smatra potrebnim.

Rasprava je pokazala da misija #CohesionAlliance nije daleko od kraja. Europski oporavak mora početi od građana na terenu, a neće biti uspješan ako institucije EU -a i nacionalne vlade ne uzmu u obzir njihov glas i glas lokalnih i regionalnih političara – koji su im najbliži.

Younous Omarjee, predsjedavajući Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, izjavio je tom prilikom: “Bitno je da sredstva za oporavak idu kao prioritet u najmanje razvijene regije i u one koje su najviše pogođene ekonomskim i društvenim posljedicama Covid-19 Pozivam države članice da uključe regije i gradove što je više moguće i da osiguraju da ta sredstva idu na zemlju što je moguće bliže potrebama.”

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija