Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. rujan. 2021.

Oporavak EU-a neće biti učinkovit bez čvrste kohezijske politike izgrađene u partnerstvu s europskim gradovima i regijama

Europska koalicija za koheziju poziva institucije EU-a i nacionalne vlade da promiču sinergiju između instrumenata oporavka i strukturnih fondova kako bi se povećao učinak europskog djelovanja.

Kriza COVID-19 pokazala je da je kohezijska politika sada potrebna više nego ikad za jačanje otpornosti u Europi, zaštitu građana, oporavak u svakom kutku Europske unije i za to da nikoga ne ostavlja iza sebe. Od svog stvaranja u listopadu 2017., Savez za koheziju (#CohesionAlliance) uspio je izbjeći dramatična smanjenja proračuna nakon 2020. godine, zadržati kohezijsku politiku za sve regije u Uniji i iznijeti jednostavnije i fleksibilnija pravila. Tijekom nedavne videokonferencije njeni osnivači obnovili su svoju predanost udruživanju snaga i održavanju kohezijske politike kao prioriteta EU -a. Inicijativa #CohesionAlliance pozorno će pratiti da države članice u potpunosti primijene načelo partnerstva pri oblikovanju i provedbi kohezijske politike 2021-27. Koherentnost i sinergija između instrumenata za oporavak i strukturnih fondova od iznimne su važnosti za izbjegavanje preklapanja i maksimiziranje učinka europskog djelovanja

Dva mjeseca nakon stupanja na snagu novih propisa kohezijske politike za razdoblje 2021.-27., #CohesionAlliance sagledao je rezultate svojih dosadašnjih aktivnosti i predstavio svoje buduće obveze na temelju obnovljene Deklaracije 2.0 usvojene u srpnju 2020. godine. Rad #CohesionAlliance-a bit će usmjeren na uspješnu provedbu i isporuku kohezijske politike bez daljnjih odlaganja u duhu istinskog partnerstva i u sinergiji s drugim instrumentima, čime će se promovirati koncept kohezije kao opće i temeljne vrijednosti Europske unije.

Lokalne i regionalne vlasti istaknule su hitan zahtjev za proširenje mjera fleksibilnosti uvedenih prošle godine radi mobilizacije strukturnih fondova EU-a i državnih potpora u borbi protiv COVID-19. Ovo je pitanje također pokrenuto u razmjeni pisama s predsjednicom Ursulom von der Leyen, koja je priznala proračunska ograničenja s kojima se mnoge regionalne i lokalne vlasti trenutno suočavaju zbog pandemije. S obzirom na moguće proširenje stopostotnog sufinanciranja strukturnih fondova, partneri Saveza snažno su cijenili obvezu Komisije da pomno prati situaciju i razmotri daljnje mjere ako se to smatra potrebnim.

Rasprava je pokazala da misija #CohesionAlliance nije daleko od kraja. Europski oporavak mora početi od građana na terenu, a neće biti uspješan ako institucije EU -a i nacionalne vlade ne uzmu u obzir njihov glas i glas lokalnih i regionalnih političara – koji su im najbliži.

Younous Omarjee, predsjedavajući Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, izjavio je tom prilikom: “Bitno je da sredstva za oporavak idu kao prioritet u najmanje razvijene regije i u one koje su najviše pogođene ekonomskim i društvenim posljedicama Covid-19 Pozivam države članice da uključe regije i gradove što je više moguće i da osiguraju da ta sredstva idu na zemlju što je moguće bliže potrebama.”

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija