Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. srpanj. 2017.

Otkrivanje URBACT-ovih dobrih praksi

Što povezuje Barcelonu, Tampere i Dupnitsu? Ne previše, pomislit ćete. Barcelona je globalni grad s međunarodnom reputacijom za inovacije, gastronomiju i kulturu. Tampere je srednje velik grad u Finskoj, povijesno povezan s industrijskom revolucijom u tom zemlji. Dupnitsa je malo predgrađe u zapadnom dijelu Bugarske, u podnožju najviše planine na Balkanu. Odgovor? Sva tri grada su nedavno primila titulu URBACT-ovog grada dobre prakse.

Odabir dobrih praksi bio je izazov nakon što je na URBACT-ov pristiglo puno prijava. Prijavljeno je gotovo 300 praksi iz svih kuteva Europe. Na kraju, odobrene dobre prakse dolaze iz 25 zemalja članica EU. Među nagrađenima nalaze se gradovi svih veličina, ali većina ih je manje i srednje veličine, do 250 tisuća stanovnika – gdje većina Europljana živi.

Za URBACT je ohrabrujuće vidjeti da jedna trećina nagrađenih praksi – 33 od ukupno 97 – dolazi iz gradova koji nisu imali prethodno iskustvo s ovim programom. Budući da URBACT ima misiju izgradnje kapaciteta za održivi, urbani razvoj diljem EU, uključivanje novih gradova je glavni prioritet. Aktivna promocija poziva za dobre prakse – npr. preko nacionalnih URBACT točaka (NUP-ova) – i pojednostavljena prijavna procedura su, bez sumnji, bili ključni faktori u ovom uspjehu.

Sada kada se prašina slegnula i dolazi vrijeme da se osvrnemo na konačan popis, što nam govori analiza dobrih praksi?

Velik broj URBACT-ovih dobrih praksi odnosi se na urbane prioritete EU

Važno je naglasiti da je URBACT-ov poziv bio u potpunosti otvoren. Nije bilo konkretno određenih tematskih prioriteta što znači da su gradovi imali otvorene ruke za odabir svojeg fokusa. URBACT je jednostavno tražio da njihove prakse budu relevantne, temeljene na dokazima, podobne za transfer i u skladu s prioritetima programa. Posljedično, ovaj pristup odozdo (bottom-up) nudi dobar pregled onog što gradovi ocjenjuju kao prioritete.

Popis pobjedničkih ideja prikazuje jasan tematski uzorak. 18 URBACT-ovih dobrih praksi povezano je s urbanim siromaštvom, 15 se odnosi na rastući prioritet održivog korištenja zemljišta, a njih 11 se fokusira na poslove i vještine. Osim toga, tamo su i dobre prakse koje se odnosi na kružno gospodarstvo, integraciju migranata i digitalnu tranziciju.

Ova spojena slika u dobrom dijelu je u skladu s temama koje pokriva Urbana agenda za EU. Urbana agenda odražava nastojanje Europske komisije za većim uključivanjem gradova u kreiranje strategija za osnaživanje urbane dimenzije strategije EU. Odnosi se na tri vilja: bolje regulativnosti; poboljšani pristup financiranju; bolja razmjena znanja.  U principu se temelje na 12 tematskih partnerstava. Kao što prikazuje slika ispod, dobre prakse dobro se uklapaju u njih.

Izvor: URBACT-ova analiza

Graf se odnosi samo na glavne prioritete gradova. Budući da je jedan od prioriteta dobrih praksi bio da se temelje na integriranom pristupu (ključnom prinpicu URBACT-a), ovo znači da svaki grad ima i druge tematske ciljeve koji nisu prikazani u ovog grafu. Na primjer, projekt koji se odnosi na nezaposlenost migranata bit će smješten ili u kategoriju “poslovni i vještine“ ili “uključivanje migranata“, iako se odnosi na obje.

Ostale teme koje se protežu prioritetima Urbane agende EU uključuju učinkovito urbano upravljanje i ravnopravnost spolova.
S ciljem razumijevanja urbanih prioriteta, ove teme ostaju relativno visoko pozicionirane. Dakle, što možemo reći o izazovima s kojima se gradovi suočavaju u praksi? Koje su izazove ove prakse postavile?

U nadolazećim mjesecima program URBACT će intenzivno promovirati dobre prakse kako bi ostali gradovi mogli učiti iz njih te ih iskoristiti za rješavanje vlastitih urbanih problema. Za sada, primjeri koji slijede djelomično otkrivaju što se krije ispod poklopca četiriju važnih tema.

Otkrivanje nekih od dobrih praksi

Zavirili smo u neke primjere dobrih praksi koji su nam zapeli za oko. Detalje možete pronaći na http://urbact.eu/good-practices/home.

Mouans-Sartoux: Collective School Catering

Mouans-Sartoux je mali grad smješten u regiji Alpes-Maritimes u jugoistočnoj Francuskoj. Od 1998. godine istraživali su povezanosti između hrane, zdravlja i okoliša. U području neizmjerno skupih zemljišta, pritiska oko urbanog razvoja, ovo je pokrenulo živahnu debatu oko korištenja urbanog zemljišta te veze između urbanog i ruralnog prostora.
Ako pogledamo 2017. godinu, Mouans-Sartoux pruža 100% lokalno proizvedenih organskih obroka koji se serviraju u gradskim školama. To je zahtijevalo osnivanje gradske farme i zapošljavanje dvaju farmera koji su brinuli oko proizvodnje povrća koje trenutno ispunjava 85% potreba triju škola (1000 obroka na dan). Uz to, promijenjena su pravila javne nabave kako bi se osnažili lokalni proizvođači za zadovoljavanje uvjeta. Grad trenutno radi na lokalnoj sustavu proizvodnje hrane i obrazovanju kako bi se inicijativa proširila.

Antwerpen: Pop Up To Date

Antwerpen u Belgiji je jedan od mnogo gradova diljem Europe koji se bori s problemom napuštenih trgovačkih prostora. Također, jedan je od mnogo gradova koji pokušavaju primijeniti privremena rješenja za taj problem.
Međutim, neki su razvili sofisticirani strateški pristup usklađivanja dviju stvari koje je ovaj belgijski grad označio kao bitne. To je uključivalo povezivanje kreativnih poduzetnika sa slobodnim maloprodajnim jedinicama, s pozitivnim, trajnim učincima.
Integrirani pristup koji je uključivao različite dionike i koji možemo vidjeti u Oud Berchemu (dio Antwerpena) pokazao se kao učinkovita i inspirativna metodologija za preoblikovanje neatraktivnih trgovačkih prostora u živahnu kreativnu os. Razina uspjeha preoblikovanja praznih maloprodajnih prostora dosegla je 70%, s time da je 60% prostora iznajmljeno na dulje vrijeme, a 10% prostora je prodano poduzetnicima.

Gdansk: So Stay Hotel

Mnogi gradovi diljem Europe bit će zainteresirani za So Stay Hotel model koji koristi grad Gdansk u Poljskoj. Odnosi se na problem stvaranja prilika za zapošljavanje za neke od najranjivijih građana. U ovom slučaju poljski grad potiče mlade ljude koji su odrasli pod posebnim sustavom zaštite, od kojih se mnogi muče s prijelazom u stanje održivog zapošljavanja. Projekt je pokrenut kao suradnja grada Gdanska i Zaklade za društvene inovacije te je dobar primjer kako predstavnici grada mogu postupiti u novonastalim situacijama u mnogim dijelovima Europe.

Hotelski inovativni operativni model (prvi u Poljskoj) kombinira pristup tržištu s društvenom odgovornošću. Poslujući kao komercijalni hotel, So Stay dopušta mladima koji su izašli iz posebnog sustava zaštite da steknu vještine, kvalifikacije i radno iskustvo u poticajnom okruženju. Također, pruža i podršku za stanovanje pružajući važnu platformu na njihovom putu u neovisan, odrastao život.

Pirej: Promoting Entrepreneurship and Innovation on Maritime Economy

Pomorsko gospodarstvo je fokus inicijative Bluegrowth koja se razvila u Pireju u Grčkoj. Razvija oblik natjecanja koje se fokusira na inspirativne poduzetnike s ciljem razumijevanja inovativnih koncepata i razvoja poslova i usluga koji su povezani s pomorskim i vodnim resursima. Uspješan koncept dosegao je 6 mjeseci razvoja i podrške u inkubatoru, kao i pristup lokalnim stručnjacima za pomorsko gospodarstvo. Pristup je pomogao formalnom osnaživanju ljudskog ekosustava (partneri, sponzori, savjetnici, akademske zajednice) oko pomorskog gospodarstva u najvećoj grčkoj luci.
Rezultati inicijative su već prepoznati od strane EU Maritime nagrade. Do danas, Bluegrowth je pomogao osnivanje 10 start-upova i generirao 55 poslova.
Santiago di Compostela: Tropa Verde, Rewarding Recycling!

Tropa Verde model, koji je razvio grad Santiago di Campostela iz Španjolske, uspješno je promijenio pristup ljudi prema otpadu. Priča počinje u 2015. godini kada je lokalno istraživanje pokazalo visoku razinu neprimjenjivanja recikliranja. Identificirane prepreke uključivale su nedostatak informacija i kulture recikliranja u gradu. Za rješavanje tog problema Grad je razvio web platformu na bazi igre koja je bila povezana s nagradama od strane vlasnika lokalnih maloprodaja. Taj se korak pokazao ključnim u promjenama načina razmišljanja kod lokalnog stanovništva.
Unutar dvije godine razina recikliranja je skočila. Kroz taj period, više od 115 sponzora ponudilo je 800 nagrada, od smještaja u hotelu do tretmana ljepote. Nagrade su dodijeljene za preko 16 tisuća akcija od strane građana. Kroz radionice, akcije na ulicama i promotivnih aktivnosti glas se proširio. I škole su bile zaokupljene akcijama gdje su reciklirale tisuće litara ulja za kuhanje i preko 3000 kućanskih aparata. Glas se proširio i izvan granica samo grada gdje trenutno najmanje šest španjolskih gradova slijedi Tropa Verde model.

Ostrava: Participatory Approach to the city’s Strategic Development Plan

Uključivanje građana bio je prioritet češkog grada Ostrave. Kao i mnoge druge uprave, tražili su učinkovite načine za aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u svoje procese donošenja odluka. 2016. godine razvili su proces uključivanja građana u razvoj Plana strateškog razvoja 2017-2033, pod kampanjom “fajnOVA“ (što na češkom znači “dobra Ostrava“). Cilj je bio podići razinu vlasništva i privrženosti građana.
Koristeći različite alate, pristup je privukao 250 stručnjaka iz različitih područja urbanog razvoja te 20 tisuća stanovnika i posjetitelja grada. Inicijativa je bila prekretnica u procesima uključivanja za Češku, s velikim dosegom i pozitivnim učincima u budućnosti.

Intenzivno natjecanje za nagradu URBACT-ove dobre prakse

Osim 97 nagrađenih dobrih praksi, mnoge zanimljive ideje nisu uspjele ući u uži krug. S mnogo prijava visoke kvalitete, ovo je natjecanje bilo zaista intenzivno. Model grijanja iz Iasija, digitalni projekt u Niortu i projekt Gaia iz Portugala primjeri su za to pa se URBACT s pravom nada da će to potaknuti promjene u mnogim od tih gradova te ih zainteresirati na sudjelovanje u programu u budućnosti.

Što slijedi?

U međuvremenu je fokus na 97 dobrih praksi koje su odabrane od strane nezavisnih URBACT-ovih stručnjaka.
U sljedećim mjesecima novosti i analize u vezi dobrih praksi bit će objavljene na URBACT-ovim web stranicama, blogu, društvenim mrežama, a koristit će se i usmena predaja, sve s ciljem dostizanja što veće i raznovrsnije publike i dionika.

Stoga nas pratite u slijedećim mjesecima kako bi saznali više o navedenom!

Baza URBACT-ovih dobrih praksi se nalazi na http://urbact.eu/good-practices/home, a novosti o URBACT-u na hrvatskom jeziku možete pratiti na http://urbact.eu/urbact-hrvatska.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija