20. prosinac. 2019.

Otpad, Uredba, Prijedlog za Ustavni sud

Saga o otpadu se nastavlja. Donosimo vam Prijedlog za ocjenu suglasnosti Uredbe u nadi da će vam poslužiti ukoliko se i vaš grad odluči zaštitu potražiti pred Ustavnim sudom.

Na sjednici Skupštine Udruge gradova održanoj 27. studenoga u Šibeniku raspravljano je, između ostaloga, i o održivom gospodarenju otpadom, konkretnije o (ne)primjeni Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i posljedicama koje će nastupiti. Usvojeni su i zaključci kojima se osnovalo tematsku radnu skupinu Udruge u čiji su sastav uključeni gradonačelnici i zamjenici te je jednoglasno odlučeno da Udruga pravnu zaštitu potraži pred Ustavnim sudom.

Sastanku radne skupine održanom 13. prosinca u uredu u Zagrebu nazočili su Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, Zoran Gregurević, gradonačelnik Krapine, Ante Babić, zamjenik gradonačelnika Zadra, Mauro Jurman, zamjenik gradonačelnika Umaga, Irena Strmečki Šlat, pročelnica Odjela iz Jastrebarskog i Sonja Polonijo, savjetnica i stalna suradnica Udruge gradova.

Raspravljalo se o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom čiji je tekst nakon sastanka i finaliziran. Odlučeno je da se tekst Prijedloga da na raspolaganje svim gradovima, članovima Udruge kako bi im poslužo u pripremi pojedinačnih prijedloga za ocjenu suglasnosti pred Ustavnim sudom.

Prijedlog za Ustavni sud – 20.12.19.