Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

08. siječanj. 2018.

Kako je Pazin uključivanjem građana u donošenje proračuna razvio uzajamno povjerenje?

Donosimo priču o gradu koji je pokrenuo proces uključivanja svojih građana u donošenje gradskog proračuna, obrazovao ih o funkcioniranju lokalne samouprave te u konačnici razvio uzajamno povjerenje između stanovnika i lokalne vlasti. To je prepoznao i URBACT koji ih je nagradio titulom dobre prakse (http://urbact.eu/watch-out), kao jedne od 97 nagrađenih u Europi.

Riječ je o participativnom budžetiranju, odnosno procesu demokratskog promišljanja i donošenja odluka te vrsti participativne demokracije u kojoj građani odlučuju o raspoređivanju dijela javnog proračuna. Ono omogućuje građanima da identificiraju, raspravljaju i prioritiziraju projekte javnih izdataka te im daje moć da donesu stvarne odluke o tome kako se troši novac.

Cijeli članak možete pročitati na URBACT-ovim stranicama na hrvatskom jeziku – http://urbact.eu/kako-je-pazin-uklju%C4%8Divanjem-gra%C4%91ana-u-dono%C5%A1enje-prora%C4%8Duna-razvio-uzajamno-povjerenje.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija