Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

25. travanj. 2024.

Pokrenut Alat za samoprocjenu strategija teritorijalnog razvoja i program recenzija

Alat za samoprocjenu strategija teritorijalnog i lokalnog razvoja (SAT4TER) jednostavan je i besplatan alat za lokalne vlasti i druge aktere koji su odgovorni za izradu ili ažuriranje strategija integriranog teritorijalnog razvoja u područjima koja nisu urbana, a koji je izrađen na inicijativu Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije (DG REGIO) i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC). U utorak 23. travnja održano je online predstavljanje alata, u nastavku prenosimo poveznice na snimku događaja i na obrazac za prijavu za sudjelovanje u programu recenziranja teritorijalnih strategija.

Teritorijalne strategije definirane su člankom 3. stavkom (e) Uredbe o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu, primjerice strategije lokalnog razvoja vođene zajednicom – CLLD (hr. lokalne razvojne strategija LAG-ova) ili strategije integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU u neurbanim okruženjim (hr. teritorijalne strategije razvoja otoka obalnih županija). Alat SAT4TER olakšava samoprocjenu lokalnim akterima i pomaže im identificirati snage i prilike za poboljšanje svoje razvojne strategije.

Na online događaju (snimka) predstavljen je pregled političkog konteksta i znanstvenog obrazloženja alata koji je popraćen demonstracijom uživo i interaktivnom sesijom pitanja i odgovora. Gosti predavači iz lokalnih vlasti koje su testirale alat u pilot fazi ponudili su svoje perspektive o njegovoj primjenjivosti u svakoj fazi dizajna i isporuke integriranih teritorijalnih strategija.

Na temelju Priručnika o strategijama teritorijalnog i lokalnog razvoja, SAT4TER se fokusira na 6 sastavnih dijelova teritorijalnog razvoja:

  • strateška vizija održivog razvoja neurbanih područja
  • integracija preko prostorno teritorijalnih razmjera
  • upravljanje na više razina i više dionika
  • integracija među sektorima
  • integracija više izvora financiranja
  • praćenje i konsolidacija strategija usmjerenih na rezultate

 

Poziv na sudjelovanju u programu recenzija teritorijalnih strategija na temu demografskih promjena

Program je planiran za održavanje sredinom lipnja 2024. O konkretnom datumu i lokaciji događaja odlučit će se naknadno prema dostupnosti i preferencijama teritorija domaćina. Riječ je o dvodnevnim radionicama koje uz studijske posjete različitim projektima realiziranima u okviru teritorijalnih strategija uključuju plenarne i paralelne sjednice na kojima sudionici u radnim skupinama raspravljaju o ranije definiranim izazovima izrade ili provedbe strategija. Radionice su strukturirane  na temelju uspješnih iskustava sličnog programa jačanja kapaciteta fokusiranog na ITU gradove – Peer review (gradske recenzije).

Program recenziranja dotaknut će se različitih tema, uključujući upravljanje, financiranje, uključenost dionika itd., ali s dominantnim tematskim fokusom na demografske promjene. Budući da velika većina europskih teritorija u neurbanim područjima gubi stanovništvo, pozabavit ćemo se pitanjima kao što su: kako trenutne strategije odražavaju demografsku tranziciju i posebno izazove povezane s depopulacijom? Koji su ključni pokretači uspješne prilagodbe demografskoj tranziciji? Unatoč specifičnoj temi, sve neurbane strategije 2021.-2027. prihvatljive su za prijavu. Rok za prijavu je 2. svibnja 2024. u 13 sati. Smjerice za prijavu (na engleskom jeziku) i obrazac za prijavu.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija