Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

05. srpanj. 2022.

Pokrenuta mreža lokalnih dionika za EU

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije kroz do sada nezabilježen savez između europske i lokalne razine upravljanja. Članovi mreže imat će važnu ulogu jer će djelovati kao multiplikatori u dijeljenju informacija jedinicama lokalne samouprave i lokalnim dionicima.

Projekt će lokalnim predstavnicima omogućiti suradnju i širenje informacija o pitanjima EU-a koja se tiču lokalnog stanovništva na lokalnoj razini. Također će pomoći u povećanju angažmana i poticanju rasprava na tu temu te o budućnosti Europe. Krajnji je cilj podupiranje stvaranja istinske europske javne sfere.

Europska komisija poziva lokalne zastupnike i članove izvršnih tijela na pridruživanje mreži. Osobito se pozivaju predstavnici manjih lokalnih jedinica (čije stanovništvo broji manje od 100 000) i onih na koje su aktivnosti EU-a manje usmjerene, da se prijave i postanu članovi. Jednostavno je, samo ispunite obrazac za prijavu uz koji je priložeba izjava za iskaz interesa i obveze potpisnika u vezi s predstavljanjem Europe na terenu. Ovu izjavu moraju potpisati zakonski zastupnik lokalne vlasti i imenovani lokalni savjetnik te je uploadati zajedno s obrascem. Partnerstvo stupa na snagu nakon što Europska komisija prihvati obrazac za prijavu i e-poštom pošalje pismo prihvaćanja lokalnim vlastima.

Kad postane članom mreže, lokalni dionik redovito će sudjelovati u raspravama s članovima svoje izborne jedinice i/ili lokalnim medijima o općim političkim inicijativama te mjerama koje provodi EU.

Za više informacija, posjetite službenu web-stranicu. Prijave su otvorene od lipnja 2022.

Predstavljanje EU na lokalnoj razini od posebnog je značaja nakon zamaha koji je pokrenula Konferencija o budućnosti Europe i u kontekstu plana oporavka NextGenerationEU. Projekt je organiziran u bliskoj suradnji s projektom Europska mreža regionalnih lokalnih savjetnika za EU kojeg vodi Europski odbor regija. Dok je naša mreža EK-a usredotočena na komunikaciju s građanima, mreža Odbora regija usmjerena je na uspostavljanje veza s radom članova Odbora regija.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija