Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

11. siječanj. 2021.

Pomoć Baniji – izgradnja stambenih objekata – informacije, očitovanja ministarstava

Svi su se gradovi iz cijele zemlje odmah uključili u pomoć postradaloj Baniji, a više njih odlučno je u namjeri da stambeno zbrinu postradale obitelji izgradnjom novih stambenih objekata, primarno obiteljskih kuća.

Stručnjaci Udruge gradova izradili su ogledne primjerke akata čije donošenje preporučamo gradonačelnicima, odnosno gradskim vijećima gradova koji žele pomoći konkretno, izgradjom kuća obiteljima na pogođenim područjima.

Gradonačelnik – Odluka o načinu gradnje zamjenske obiteljske kuće koja je uništena uslijed potresa na području Banovine

ODLUKA o stambenom zbrinjavanju obitelji gradnjom zamjenske obiteljske kuće koja je uništena uslijed potresa na području Banovine

Slijede i proceduralne odredbe, “hodogram aktivnosti” koje bi pri donošenju navedenih akata trebalo poštivati kako se naknadno ne bi događale situacije osporavanja pravovaljanosti odluka, odnosno pravovaljanosti sjednica gradskih vijeća:

1. Rebalans proračuna
2. Na gradskom vijeću donijeti Odluku o stambenom zbrinjavanju obitelji gradnjom zamjenske obiteljske kuće koja je uništena uslijed potresa na području Banovine – vidi iznad!
3. Po donošenju Odluke Gradskog vijeća sklopiti Sporazum o gradnji zamjenske obiteljske kuće između Grada i Ministarstva kojim bi se konkretizirale obveze grada u izgradnji zamjenske kuće te obveze državnih tijela za konkretnog vlasnika porušene kuće i to detalje od uklanjanja ostataka porušene kuće do utvrđivana kvadrata prostorija kuće (vlasnik bi trebao podnijeti zahtjev koji će, sukladno listi prioriteta Ministarstva u međusobnom dogovoru biti predan Gradu radi realizacije)
4. Po sklapanju Sporazuma Gradonačelnik posebnom odlukom/zaključkom o načinu izgradnje zamjenske obiteljske kuće koja je uništena uslijed potresa na području Banovine utvrđuje aktivnosti Grada za realizaciju gradnje – ogledni primjer (vidi iznad!) ne može biti u potpunosti skiciran dok se sporazumom iz točke 3. ne utvrde detalji.
5. Nakon odluke Gradonačelnika Ugovorom o međusobnim pravima i obvezama između Grada i vlasnika porušene kuće regulirati sve suglasnosti i detalje izgradnje budućeg objekta.

Napominjemo da pri izradi navedenoga nije bilo moguće prejudicirati postupanje Ministarstva uprave i pravosuđa, odnosno Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, jednako tako ni donošenje eventualnih podzakonskih akata što je u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske, no upute i hodogram u cijelosti su utemeljene na pozitivnim propisima RH.

Ministarstva smo zamolili za žurne povratne informacije kako bi gradovi što prije, a formalnopravno u potpunosti ispravno, krenuli s izgradnjom i obnovom Banije.

Usuglašeni materijal, po verifikaciji od strane Užeg predsjedništva Udruge gradova, dostavit ćemo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

Ministarstvo uprave i pravosuđa – očitovanje

Ministarstvo prostornog uređenja – očitovanje

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija