Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. ožujak. 2022.

Predstavljanje inicijative Science meets the Regions za gradove u hibridnom formatu!

Pozivaju se predstavnici zainteresiranih gradova na informativni sastanak o inicijativi Science meets Regions koja jedinicama lokalne i regionalne samouprave pruža financijsku, metodološku i znanstvenu potporu za organiziranje znanstvenih i inovacijskih događaja ili umrežavanje gradova na specifične teme i politike. Predstavljanje inicijative održat će službenici Agencije za mobilnost i programe Europske unije u prostorijama Udruge gradova, u petak 11. ožujka, a sastanak će se prenositi putem interneta za sve one koji ne mogu fizički sudjelovati.

Cilj je inicijative Science meets Regions izgraditi kapacitete na lokalnim i regionalnim razinama Europske unije za donošenje politika utemeljenih na znanstvenim informacijama te poticanje inicijativa umrežavanja s ciljem razmjena praksi, metoda i instrumenata. Naglasak je na temama koje su važne regijama i gradovima, a koje su u skladu s prioritetima Europske komisije (uključujući zelenu i digitalnu tranziciju te oporavak od COVID-19 pandemije).

Inicijativu provodi Zajednički istraživački centar (JRC) koji do 1. travnja 2022. poziva europske regije i gradove godine na iskaz interesa za:

  1. organizaciju inovacijskih kampova i inicijativa sudjelovanja s naglaskom na specifične teme i politike (samostalni gradovi ili regije);
  2. organizaciju inicijativa umrežavanja konzorcija regija i/ili gradova o pitanjima od zajedničkog interesa, kako bi se ojačala međuregionalna suradnja (multiregionalne mreže koje moraju biti sastavljene od najmanje 3 partnera iz najmanje 2 zemlje članice EU).

Odabranim sudionicima, odnosno pojedinim projektima, JRC može pružiti sljedeće:

  1. financijsku potporu za organizaciju višednevnih događanja i/ili inovacijskih kampova (uključujući troškove logistike, organizacije, komunikacijske aktivnosti), koja za samostalne gradove/regije iznosi maksimalno 30.000 eura po organizatoru odnosno 50.000 eura za pojedinačne multiregionalne mreže;
  2. metodološku potporu u okviru pružanja ”coaching” sastanaka kako bi se postavila i provodila odabrana metodologija (primjerice prilikom organiziranja i provođenja inovacijskih kampova). Specifična potpora može biti za organizaciju događanja vezanih za uključivanje građana (primjerice prilagođeni protokoli za odabir i angažiranje građana);
  3. znanstvenu potporu u pružanju znanstvenih savjeta i podrške događajima čije su teme usklađene sa stručnim aktivnostima JRC-a (primjerice financiranjem studija malih razmjera koje bi doprinijele boljem razumijevanju i znanju odabranih tema). Primjeri suradnje JRC-a i Hrvatske putem znanstvenih studija dostupni su u izdanjima Science Flash For You – Hrvatska, odnosno ovdje.

Više detalja o ovogodišnjem natječaju Science meets Regions dostupno je u Smjernicama za prijavitelje.

Za sudjelovanje na fizičkom predstavljanju koje će se održati u dvorani Udruge gradova (Palmotićeva 25) u petak, 11. ožujka 2022. s početkom u 11:30h, molimo da ispunite prijavni obrazac. Prijave su otvorene do srijede 9. ožujka do kraja radnog dana.

Za sudjelovanje putem interneta, koristite ovu POVEZNICU

Prezentaciju s održanog sastanka možete preuzeti ovdje.

Za ilustraciju događaja koji je održan u okviru Science meets Regions imamo primjer grada Zagreb koji je bio domaćin konferencije „Znanost se susreće s regijama” na temu socijalne politike, otvaranja radnih mjesta i rasta. Konferencija, financirana od strane JRC-a, održala se na Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva i socijalne isključenosti, 17. listopada 2019., a na kojoj su sudjelovali predstavnici grada Zagreba, akademske zajednice, institucija, organizacija civilnog društva i drugi dionici. Na temelju predstavljenih tema i interaktivne rasprave o gorućim socijalnim pitanjima kao što su nezaposlenost, siromaštvo i socijalna isključenost, doneseni su zaključci Konferencije „Znanost susreće regije“, a koji su dobar uvod za proširenje vizije budućeg socijalnog planiranja na lokalnoj razini temeljem znanstvenih dokaza.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija