Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

05. travanj. 2024.

Predstavljen Urbani razvojni fond

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u srijedu 3. travnja, prezentiran je novi instrument za financiranje razvojnih projekata. Urbani razvojni fond namijenjen je kreditiranju investicijskih ulaganja u javnu i poslovnu infrastrukturu kojim se omogućuje da se europskim sredstvima projekti javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima.

Skup je, uz resornog ministra g. Erlića i predsjednika uprave HBOR-a g. Čuvala, pozdravio predsjednik Udruge gradova Željko Turk koji je istaknuo dosadašnju ulogu europskih strukturnih fondova u unaprjeđenju kvalitete života u hrvatskim gradovima. Naglasio je važnost prilagodbe hrvatskih korisnika na financijske instrumente koji će u budućnosti Kohezijske politike imati značajni udio i još veću ulogu. Zahvalio je ministarstvu i HBOR-u na angažmanu i viziji oko razvoja novog financijskog instrumenta uz komentar da će domaći gradovi zasigurno iskoristiti dostupne mogućnosti za daljnji razvoj pametnih, razvojnih projekata svojih urbanih sredina.

Urbani razvojni fond korisnicima (JLS, trgovačka poduzeća, lokalne agencije) stavlja na raspolaganje 172 milijuna eura za ulaganja u javnu i poslovnu infrastrukturu. Najniži iznosi zajmova bit će 100.000 eura, a najviši 10 milijuna eura, uz napomenu da PDV neće biti prihvatljiv trošak za financiranje. Kreditiranje provodi HBOR izravnim isplatama na račune dobavljača i izvođača radova,a tek u iznimnim slučajevima na posebne račune korisnika.

Rok korištenja instrumenta je 24 mjeseca s krajnjim rokom do prosinca 2029. i rokom otplate do 15 godina. Instrument ima strukturu kombinacije kredita i bespovratnih sredstava u vidu kapitalnog rabata do 50% ukupnog iznosa ako se ispune ciljevi održivosti, estetike i uključivosti, što je značajna inovacija  na postojeće financijske instrumente i njihove dosadašnje prednosti u odnosu na pravila za korištenje dostupnih bespovratnih sredstava EU-a.

Program postaje operativan uskoro, s planiranim početkom provedbe u lipnju, pa se već sada potencijalni korisnici pozivaju na pripremanje svojih projekata.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija