Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

01. veljača. 2019.

Primjer dobre prakse – Roquetas de Mar

Svojim sudjelovanjem u URBACT-ovoj Arrival Cities mreži, španjolski grad Roquetas de Mar osigurao si je 10 milijuna eura za implementaciju Strategije urbanog razvoja za uspješnu provedbu integracije migranata.

Nekoć malo ribarsko selo, Roquetas de Mar u Andaluziji, postao je jedan od prvih turističkih resorta u Španjolskoj 60-ih godina prošlog stoljeća. U posljednje vrijeme motor pokretač njihove ekonomije je poljoprivreda koja privlači i stvara velik broj radnih mjesta, kako za domaće stanovništvo tako i za migrante.

Migranti danas čine oko 30 posto populacije koja je od 1990. do 2018. doživjela rapidan porast. S obzirom da su gradske vlasti procijenile kako bi se priljev migranata mogao pozitivno odraziti na gradsku ekonomiju, još 1997. godine osnovali su Ured za integraciju migranata.

Kroz participaciju u URBACT Arrival Cities mreži, Roquetas de Mar uspješno je razvio Integrirani akcijski plan kojim je riješen problem integracije migranata i srodna pitanja (primjerice, suzbijanje ksenofobnih pokreta). Plan se temelji na načelima i smjernicama kojima je cilj osnaživanje kapaciteta svih dionika, promicanje prednosti koje donosi raznolikost, poboljšanje međusobnog interkulturalnog razumijevanja te rješavanje obrazovne nejednakosti i borba protiv getoizacije.

8 smjernica koje predstavljaju okosnicu ovog plana su:

  1. Mapiranje osnovnih sredstava potrebnih za integraciju migranata
  2. Treninzi za javne službenike koji rade s migrantima
  3. Osnaživanje kapaciteta zajednice migranata
  4. Usmjeravanje socijalnog rada i pomoći točno određenoj ciljanoj skupini
  5. Stvaranje multikulturnog prostora u centru grada
  6. Edukativni programi za mlade migrante kako bi se spriječila niska razina obrazovanja
  7. Treninzi i edukacije (za odrasle migrante)
  8. Multikulturalne proslave i kampanje kojima je glavni cilj podizanje svijesti o jednakosti

Integrirani akcijski plan je implementiran u Gradski integracijski plan koji je službeno potvrđen 10. travnja 2018. godine. Važnost ovog projekta prepoznala je i Europska unija nagradivši Roquetas de Mar s 10 milijuna eura za Integrirani održivi urbani razvoj iz Europskog regionalnog razvojnog fonda.

Zamjenik gradonačelnika Jose Juan Rodriguez smatra da je upravo URBACT-ova inicijativa najzaslužnija za veliki uspjeh Integriranog plana: „Arrival Cities mreža bila je ključna u osiguravanju sredstava. S njima je sve počelo, razmjena znanja između drugačijih… Europski gradovi sa sjajnim lokalnim inicijativama čiji je rad u konačnici kulminirao u obliku Integriranog akcijskog plana.“

U sklopu URBACT mreže Arrival Cities održano je 5 transnacionalnih sastanaka na kojima se raspravljalo o temama građanske participacije, obrazovanja, tržišta rada, integracije i kohezije. Na taj način su predstavnici iz Roquetas de Mara dobili priliku razmijeniti ideje i iskustva s europskim kolegama.

Ipak, ključnu ulogu u razvijanju akcijskog plana odigrao je zajednički angažman lokalnog stanovništva i useljenika. Glavno tijelo zaduženo za razvoj plana bila je URBACT-ova lokalna grupa. Grupa je bila sastavljena od 15 članova iz redova pružatelja javnih usluga, nevladinih organizacija koje rade s migrantima te je imala snažnu političku potporu dvoje gradskih vijećnika.  Kako bi i migranti dali svoj doprinos izradi ovog plana i kako bi se i njihov glas čuo, održani su zajednički sastanci između kreatora akcijskog plana i predstavnika migranata. Na prvom savjetodavnom sastanku zatraženo je od udruge migranata da razrade predložene mjere, što su oni i učinili u sljedećih nekoliko mjeseci te predstavili svoje ideje članovima URBACT-ove lokalne grupe. Zajedničkim radom i promišljanjem te kombiniranjem međunarodnog iskustva napravljen je Integrirani akcijski plan primjenjiv u praksi.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija