29. siječanj. 2018.

Projekt „Gradovi za jednakost“ kreće s istraživanjem postojećeg stanja prakse

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Projekt se nalazi u prvoj fazi koja podrazumijeva istraživanje postojećeg stanja prakse. Navedeno istraživanje će obuhvatiti tri elementa: (a) pregled okvira javnih politika, pravnog i administrativnog okvira koji regulira ulogu gradova u ostvarenju jednakosti; (b) anketu kojom ćemo istražiti postojeće politike, programe i praksu na razini gradova; te (c) izradu studija primjera najbolje prakse.

Sukladno tome odabrali smo dvije stručnjakinje koje će izraditi detaljan pregled okvira javnih politika, pravnog i administrativnog okvira koji regulira ulogu gradova u ostvarenju jednakosti.

Stručnjakinja za lokalnu samoupravu doc. dr. sc. Dana Dobrić Jambrović te stručnjakinja za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije dr.sc Tijana Vukojičić Tomić, će u suradnji, a u skladu s priloženim referentnim okvirom, provesti sekundarno istraživanje dostupnih podataka (desk review). Ovaj se zadatak sastoji od 3 glavne komponente:

(a) Popis i pojašnjenje (opis sadržaja i reference na relevantne dokumente) svih zakonskih obveza gradova kao jedinica lokalne samouprave u osiguranju i promicanju jednakosti, suzbijanju diskriminacije i zaštiti i promicanju ljudskih prava.

(b) Popis i pojašnjenje svih obveza gradova u osiguranju i promicanju jednakosti, a koje proizlaze iz javnih politika, odnosno nacionalnih i lokalnih strategija i akcijskih planova usmjerenih postizanju ciljeva povezanih s jednakošću, suzbijanjem diskriminacije i zaštitom i promicanjem ljudskih prava.

(c) Popis indikatora / podataka koje gradovi imaju obvezu prikupljati i o njima izvještavati po bilo kojoj osnovi povezanoj s postizanjem ciljeva jednakosti, suzbijanja diskriminacije i zaštite i promicanja ljudskih prava.

Ova će analiza poslužiti za sve daljnje aktivnosti u projektu, kako istraživačke, tako i one usmjerene na izradu instrumenata namijenjenih unaprijeđenju prakse gradova u ovom kontekstu što je osobito važno radi kasnije izrade anketnog upitnika za gradove o njihovim postojećim praksama, te indikatora uspješnosti koji će biti sastavni dio indeksa „Gradova za jednakost“.