Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. siječanj. 2018.

Projekt „Gradovi za jednakost“ kreće s istraživanjem postojećeg stanja prakse

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Projekt se nalazi u prvoj fazi koja podrazumijeva istraživanje postojećeg stanja prakse. Navedeno istraživanje će obuhvatiti tri elementa: (a) pregled okvira javnih politika, pravnog i administrativnog okvira koji regulira ulogu gradova u ostvarenju jednakosti; (b) anketu kojom ćemo istražiti postojeće politike, programe i praksu na razini gradova; te (c) izradu studija primjera najbolje prakse.

Sukladno tome odabrali smo dvije stručnjakinje koje će izraditi detaljan pregled okvira javnih politika, pravnog i administrativnog okvira koji regulira ulogu gradova u ostvarenju jednakosti.

Stručnjakinja za lokalnu samoupravu doc. dr. sc. Dana Dobrić Jambrović te stručnjakinja za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije dr.sc Tijana Vukojičić Tomić, će u suradnji, a u skladu s priloženim referentnim okvirom, provesti sekundarno istraživanje dostupnih podataka (desk review). Ovaj se zadatak sastoji od 3 glavne komponente:

(a) Popis i pojašnjenje (opis sadržaja i reference na relevantne dokumente) svih zakonskih obveza gradova kao jedinica lokalne samouprave u osiguranju i promicanju jednakosti, suzbijanju diskriminacije i zaštiti i promicanju ljudskih prava.

(b) Popis i pojašnjenje svih obveza gradova u osiguranju i promicanju jednakosti, a koje proizlaze iz javnih politika, odnosno nacionalnih i lokalnih strategija i akcijskih planova usmjerenih postizanju ciljeva povezanih s jednakošću, suzbijanjem diskriminacije i zaštitom i promicanjem ljudskih prava.

(c) Popis indikatora / podataka koje gradovi imaju obvezu prikupljati i o njima izvještavati po bilo kojoj osnovi povezanoj s postizanjem ciljeva jednakosti, suzbijanja diskriminacije i zaštite i promicanja ljudskih prava.

Ova će analiza poslužiti za sve daljnje aktivnosti u projektu, kako istraživačke, tako i one usmjerene na izradu instrumenata namijenjenih unaprijeđenju prakse gradova u ovom kontekstu što je osobito važno radi kasnije izrade anketnog upitnika za gradove o njihovim postojećim praksama, te indikatora uspješnosti koji će biti sastavni dio indeksa „Gradova za jednakost“.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija