06. srpanj. 2021.

Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. – travanj 2021.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja za navedeno razdoblje. Rezultati su pokazali da prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih lokalnih jedinica – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5!

Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No, usprkos odličnim prosjecima, još uvijek 8%, tj. 10 gradova i 16%, tj. 68 općina ne objavljuje sva tri dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, a čak 20% gradova i 31% općina ne objavljuje dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Naravno, sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti koje su neophodne za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Autori su istraživanja Mihaela Bronić, Marija Opačak, Katarina Ott, Miroslav Petrušić i Branko Stanić, a više informacija dostupno je na stranici Instituta za javne financije.