Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. listopad. 2019.

Prvi sastanak ‘Global PB Hub-a’ i Odbora za podršku u implementaciji participativnog budžetiranja

Prvi sastanak globalne platforme za participativno budžetiranje “Global PB HUB” i Odbora za podršku u implementaciji PB-a održao se od 21. do 25. listopada 2019. u Edinburghu, u Škotskoj. Global PB Hub ima za cilj pružati podršku ključnim akterima participativnog budžetiranja (PB) na lokalnoj razini diljem svijeta u provođenju procesa i pronalaženju učinkovitih mjera za postojeće izazove.

Platforma okuplja 36 stručnjaka s više od 30 godina iskustva rada na PB-u, koji će zajednički stvarati alate, mreže, kanale i akcije za podršku radu na terenu.

Na sastanku Global PB Hub-a članovi/ice Hub-a su se najprije pobliže upoznali s praksama participativnog budžetiranja drugih članova/ica u Sjevernoj i Južnoj Americi, brojnim gradovima Europe, Afrike, Kine i Rusije te potom zajednički uspješno definirali ciljeve platforme. Kao članica platforme uključena je i predstavnica iz Hrvatske, Jelena Brbora, koja ima iskustvo dizajniranja procesa participativnog budžetiranja za Grad Dubrovnik te dizajniranja i implementacije participativnog budžetiranja u školama kao doprinos ishodima građanskog obrazovanja. Jedna od članica Odbora za podršku je i Daniely Votto, s dugogodišnjim iskustvom rada u Porto Allegre – ‘šampionu’ participativnog budžetiranja koji je u Brazilu implementiran prvi put 1989. godine. Gđa. Votto je na sastanku Odbora između ostalog ukazala na moguće rizike i ishode politizacije procesa te kao jednu od nužnih mjera za zaštitu demokratičnosti procesa navela uključivanja jakih organizacija civilnog društva u provedbu.

Odbor za podršku procesom je participativnog budžetiranja donio odluku na koji način će potrošiti novac koji je platformi osiguran do kraja 2021.godine od strane Hewlett fondacije. Odbor je definirao projekte i alate koje će platforma implementirati za rad na terenu, a radi se primarno o alatima za sumiranje i kategorizaciju postojećeg znanja i razvoj alata za što jednostavniju realizaciju participativnog budžetiranja u gradovima.

Članovi Odbora za podršku razgovarali su i o potencijalima PB-a da adresira globalne probleme lokalno, poput klimatskih promjena.

Konferencija ‘PB u Škotskoj’

Prvi sastanak Global PB Hub-a događao se za vrijeme konferencije ‘PB u Škotskoj’ pa su članovi Hub-a imali priliku sudjelovati i doprinijeti na konferenciji. Važno je istaknuti da se na konferenciji koja je bila osvrt na desetogodišnje iskustvo provedbe PB-a u Škotskoj razgovaralo i o tome postoji li nešto što čini PB ‘pravim’. Na tom je tragu direktor PBP-a za područje Sjeverne Amerike sa sjedištem u New Yorku, Josh Lerner, iskoristio zanimljivu analogiju pokušavajući objasniti pitanje ‘pravog pb-a’ s pitanjem povrtne prehrane u američkim školama za vrijeme Reagan-ove administracije u SAD-u. Naime, uslijed različitih mjera štednje 80tih godina u SAD-u, ‘ketchup’ je u jednom trenutku od strane administracije definiran kao povrće, jer je napravljen između ostalog od rajčice, te je kao takav uveden kao sastavni dio obroka u školama čime se djelomično zadovoljila norma povrtne prehrane za učenike. Nastavno na priču s ‘ketchapom’ Josh Lerner se zapitao imamo li danas sličnu situaciju s definiranjem participativnog budžetiranja odnosno je li sve što se nazove participativnim budžetiranjem danas uistinu PB, tko bi mogao definirati zajedničke nazivnike i koji bi to mogli biti? Je li zaista isto pitati ljude što žele i omogućiti ljudima da zaista odluče? Jesu li konzultacije oko proračuna ili predlaganje projekata isto što i stvarno glasovanje koji će se projekti realizirati? Na tom su tragu organizacije koje se bave participativnim budžetiranjem u Škotskoj, zajedno s udruženjem gradova COSLE i škotskom Vladom kreirale tzv. ‘Pb Scotland Chapter’ tj. pregled osnovnih načela i principa koji čine proces participativnog kreiranja budžeta – PB-om.

Radionica o EVALUACIJI PB-a

Na konferenciji su između panela i predavanja bile organizirane i manje radionice na različite teme vezane za provedbu PB-a pa tako i veoma važna radionica na temu evaluacije PB-a. Ono što je važno istaknuti s radionice, a temeljem iskustva evaluacije desetogodišnje provedbe PB-a u Škotskoj, jest da se ne radi nipošto o jednostavnom procesu i da je odluka o tome što će se mjeriti i evaluirati izuzetno zahtjevna te ju je važno donijeti na vrijeme. O evaluaciji PB-a potrebno je razmišljati u najranijim fazama implementacije, a potrebno je evaluirati i sljedeće:

  1. kontekst participativnog budžetiranje
  2. angažman zajednice
  3. demokratičnost procesa
  4. značaj financiranih projekata
  5. utjecaj procesa na konkretan prostor i utjecaj na ljude

Više o članovima ‘Global PB Hub’-a i njihove biografije mogu se naći na sljedećem linku: Global PB Hub Team

Linkovi na neke korisne materijale:

PB Charter for Scotland

How to Buy In to Community Budgeting

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija