Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. lipanj. 2018.

Sastanak hrvatskih gradova i francuskih predstavnika na temu solidarne i društvene ekonomije

U petak, 15. lipnja 2018., u Francuskom veleposlanstvu održan je susret hrvatskih i francuskih predstavnika lokalne samouprave na temu kako gradovi mogu podržati solidarnu ekonomiju u svojim zajednicama. Gost-predavač sastanka bila je Dounya Besson, zamjenica gradonačelnika Lyona i članica upravnog odbora mreže RTES.

U hrvatskoj delegaciji, koju je predvodio Dubravko Bilić, potpredsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Ludbrega, sudjelovali su još Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Belišća i Tajana Broz, predsjednica gradskog vijeća Pregrade uz gradske predstavnike iz Karlovca, Ozlja, Ploča, Velike Gorice, Zaboka i Zagreba.

RTES mreža francuskih gradova i regija koji podržavaju solidarnu i društvenu ekonomiju, osnovana je 1981. godine te trenutno okuplja 115 članova (općina, gradova i regija). Glavni naglasak stavljaju na aktivnosti zagovaranja, praćenja  i komentiranja zakonodavstva kojim se uređuje predmetna tema, poticanje partnerstva u socijalnim inovacijama te promoviranje društvene ekonomije i odgovorne potrošnje. U posljednje vrijeme aktivno se radi na uvođenju lokalnih valuta te pokretanju uzgoja, poštene trgovine (tzv. fair trade) i distribucije organske hrane.

U aglomeraciji Lyona (cca 2 milijuna stanovništva) čak 59 jedinica lokalne samouprave uključeno je u zajedničke aktivnosti, zahvaljujući čemu je otvoreno 56 komunalnih, urbanih vrtova na čitavom području. Sam grad Lyon krenuo je u priču o solidarnoj ekonomiji u 2009. sudjelovanjem međunarodnoj mreži gradova CASH u okviru programa URBACT. U kasnijim URBACT-ovim projektima Lyon je produbio interes i aktivnosti oko društvenih i solidarnih tema, fokusirajući se na potrebe svojih građana (stanovanje, zdrava prehrana, energija, briga za starije i slično). Pri tome grad projekte udruga ili zadruga ne podupire izravnim financiranjem, već posreduje kod drugih partnera i donatora ili osniva potporne institucije poput dva inkubatora za zadrugarstvo i socijalno poduzetništvo.

U raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije gđe. Besson, hrvatski predstavnici komentirali su svoja iskustva na području organiziranja i poticanja zadrugarske proizvodnje te postavljali dodatna pitanja o aktivnostima kojima grad pruža pomoć zainteresiranim dionicima. Teme koje su predložene kao osnova za uspostavljanje buduće decentralizirane i bilateralne suradnje su: inovativna javna nabava, kratki lanci opskrbe hranom, zadrugarstvo, energije i turizam.

Udruga gradova u RH i Francusko veleposlanstvo nastavit će komunikaciju s ciljem uspostavljanja konkretne gospodarske i projektne suradnje između gradova dviju zemalja.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija