Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

07. rujan. 2022.

Sastanak s predsjednikom Vlade o troškovima energije

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak predsjednika udruga lokalnih vlasti s predsjednikom Vlade i ministrima u vezi cijene energenata koje prijete održivosti poslovanja.

Cijena energenata višestruko je narasla proteklih mjeseci u odnosu na cijene koje su bile ugovorene u prethodnom razdoblju te su počele prijetiti održivosti pružanja određenih javnih usluga kao što su javna rasvjeta, odgojno-obrazovni programi, komunalne usluge i opskrba vodom.

Rashodi za energente konsolidirane lokalne države u 2021. godini iznosili su 1.2 milijarde kuna te bi višestruka povećanja cijene energenata nadaleko premašila sposobnost lokalnih vlasti da uštedama i drugim instrumentima amortizira takav pritisak na ustavnove i korisnike. Posljedično, sukladno propisima koji reguliraju financijsko poslovanje, dio povećanja troška cijene energenta prelio bi se na korisnike tih javnih usluga.

Udruga gradova proteklih mjeseci održala je niz sastanaka s državnim dužnosnicima u cilju pronalaska optimalnog modela usklađenja poslovanja svih društava i tijela kako bi se u što manjoj mjeri povećavale cijene za građane i poduzetnike vezane uz javne i komunalne usluge u trenutnom  inflatornom okruženju.

Na današnjem sastanku sa predsjednikom Vlade i ministrima potvrđeno je da će se Vlada uključiti u subvencioniranje cijena energije za ustanove i komunalna društva, posebice eletrične energije, te tako omogućiti nastavak daljnjeg poslovanja. Detaljnije informacije bit će dostupne nakon sutrašnje sjednice Vlade.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija