28. studeni. 2013.

Seminari o unutarnjim kontrolama i fiskalnoj odgovornosti

U Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu održani su seminari za gradonačelnike, župane i općinske načelnike o sustavu unutarnjih financijskih kontrola i fiskalnoj odgovornosti.

Seminari su održani u suradnji sa Ministarstvom financija – Sektorom za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole.

Marela Knežević, načelnica Sektora za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, u uvodnom govoru obrazložila je razloge zbog kojih se ovi seminari održavaju za dužnosničku razinu – značajan broj dužnosnika koji po prvi puta obnašaju dužnost na lokalnoj razini, izmjene zakonodavstva u predmetnom području te želja da se poveća razina kvalitete primjene propisa.

Nakon uvoda Davor Kozina, voditelj Službe za metodologiju i standarde obrazložio je obveze koje proizlaze iz Zakona o unutarnjim financijskim kontrolama u javnom sektoru, a  Ivan Kurjan, koordinator za metodologiju i razvoj unutarnje revizije, objasnio je ulogu unutarnje revizije u potpori razvoju financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru. Ana Zorić, voditeljica Odjela za opće i pravne poslove u Ministarstvu obrane obrazložila je obveze i odgovornosti dužnosnika u sustavu fiskalne odgovornosti.

Po završetku predavanja sudionici su postavili brojna pitanja vezana uz unutarnje financijske kontrole, a najveći broj pitanja odnosio se upravo na davanje Izjave o fiskalnoj odgovornosti. Sudionici su istaknuli potrebu dodatnog poboljšanja sustava za davanje Izjave o fiskalnoj odgovornosti i preciznijeg određivanja odgovornosti pojedinaca u tom postupku.

Prezentacije možete preuzeti ovdje:

Davor Kozina – Obveze iz Zakona o unutarnjim financijskim kontrolama

Željka Knezić – Postupanje i izvjescivanje o nepravilnostima u upravljanju sredstvima

Ana Zorić – Fiskalna odgovornost u RH

Ivan Kurjan – Unutarnja revizija u potpori razvoju financijskog upravljanja