Spriječimo nastajanje otpada od hrane
U Zagrebu je 2. prosinca održana 1. sjednica Radne skupine za praćenje i ocjenu provedbe Dobrovoljnog sporazuma za sprječavanje otpada od hrane “Zajedno protiv otpada od hrane”. Bilo je prisutno 35 od ukupnih 45 potpisnika, izneseni su primjeri dobre prakse iz raznih djelatnosti. Istaknuto je da Dobrovoljnom sporazumu mogu pristupiti novi članovi koji…
Na nivou RH godišnje se baci 71 kg hrane po stanovniku, što je manje nego na nivou EU, ali svejedno predstavlja veliki problem koji treba rješavati.
Radna skupina nastavit će rad na osvješćivanju građana, tvrtki i institucija, i dalje će se raditi na opremanju banaka hrane po županijama, te jačanju posrednika u doniranju hrane kako bi hrana došla do potrebitih, a ne bi završavala na otpadu. Istaknuto je da sustav treba složiti tako da bude održiv, te da treba koristiti nove tehnologije u sprječavanju nastanka otpada od hrane. Sudionici su izrazili zadovoljstvo najavljenom međuresornom suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva održivog razvoja i zelene tranzicije na rješavanju problema otpada od hrane.
Predstavnica Udruge gradova, Sonja Polonijo, prezentirala je mogućnost korištenja visokosofisticirane tehnologije u sprječavanju nastanka otpada od hrane.