Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

22. studeni. 2016.

Studijsko putovanje u Bruxelles i Gent

U sklopu projekta “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” za polaznike ODRAZ-ove “Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj” od 15.-18. studenog 2016. organizirali smo studijsko putovanje u Bruxelles i Gent. 30 polaznika se u Bruxellesu upoznalo s radom europskih institucija i naših predstavništava, primjerima dobre prakse suradnje Grada Genta s građanima te međunarodnim organizacijama civilnog društva.

Prvi dan studijske posjete, grupa sudionika upoznala se s radom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i Odbora regija koji su savjetodavna tijela Europske unije. Tom su prilikom sudjelovali na sjednici Odbora za vanjske poslove EGSO-a. Posjetili su i Parlament EU-a (Ured zastupnice Ivane Maletić), gdje su se upoznali s opsegom i načinom rada te institucije. Zajedno s hrvatskim europarlamentarcima sudjelovali su na obilježavanju 25 godina od pada Vukovara.

Drugi dan posjetili su Grad Gent gdje su im predstavnici grada prezentirali kako u ranoj fazi informiraju građane te na koji način ih uključuju u procese planiranja i su-kreiranja razvoja lokalnih zajednica. Isti dan, u Gentu su posjetili primjer dobre prakse uključivanja građana u život zajednice. Riječ je o Inicijativi De Koer koja se bavi obnovom i korištenjem napuštenih zgrada za društveno-kulturne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Vidjeli smo inovativne modele su-kreiranja i pristupa odozdo i ugodno se družili s pokretačima inicijativa.

Program posljednjeg dana studijskog putovanja bio je rezerviran za upoznavanje s radom hrvatskih predstavništava u Bruxellesu. Pored Predstavništva Hrvatske gospodarske komore, koji su bili domaćini susreta, sudionici studijskog putovanja upoznali su rad Ureda hrvatskih regija te Predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije. Na kraju su posjetili ECAS (The Citizen Action Service), međunarodnu neprofitnu organizaciju s paneuropskim članstvom, koja djeluje iz Bruxellesa. ECAS pruža pravne savjete europskim građanima te potiče otvoreno i uključujuće odlučivanje.

* Projekt “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” ODRAZ je tijekom 2015. i 2016. provodio na području četiri županije – Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Zagrebačke i Grada Zagreba, u partnerstvu s Udrugom ZvoniMir iz Knina, LAG-om Zrinska gora – Turopolje iz Petrinje i Udrugom gradova u RH. Projekt je financiran od strane Europske komisije i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija