27. travanj. 2017.

Terenski posjet u sklopu sub>urban mreže u Solinu

U Solinu su se 25. i 26. travnja sastali predstavnici gradova Brno, Antwerpen i Solin povodom terenskog posjeta u sklopu URBACT-ove mreže sub>urban. U posjeti je sudjelovao i vodeći stručnjak navedene mreže iz Amsterdama dok je predstavnik Beča zbog osobnih razloga bio prisiljen otkazati dolazak.

Riječ je o sastancima koje je ova mreža počela organizirati s idejom da se sastaju po tri grada iz mreže koji su najsličniji  po aktivnostima koje namjeravaju provesti. Osim terenskih posjeta, mreža redovito održava i transnacionalne sastanke sa svim projektnim partnerima, kao i ostale predviđene aktivnosti. Tema same mreže je oživljavanje rubnih dijelova grada. U širem kontekstu Solin može biti razmatran kao prigradski dio Splita koji bilježi porast broja stanovnika, posebice mladih obitelji i djece.

Sam terenski posjet organiziran je na način da su sudionici najprije fizički posjetili sve lokacije na području grada Solina, a potom na temelju viđenog davali konkretne prijedloge za aktivnosti i zahvate koji bi mogli doprinijeti ostvarenju ciljeva.

Prvi rezultati projekta već su vidljivi izgradnjom pothodnika u Ulici don Frane Bulića koji je otvoren u sklopu ovog posjeta, a koji za cilj ima povećati sigurnost svih sudionika u prometu, ponajprije djece koja pohađaju obližnje škole.

Od ostalih prijedloga zabilježeno je nastojanje za revitalizacijom plaže, za što je već dobar dio sredstava osiguran te većom koncentracijom sredstava i resursa za antički grad Salonu. Činjenica je da su ulaz i naplata regulirani samo s jedne strane Salone čime se stvaraju ozbiljni propusti u prikupljanju sredstava koja bi se mogla koristiti za održavanje i nastavak istraživanja na tom važnom mjestu hrvatske povijesti.

Treba spomenuti da su, osim predstavnika spomenutih gradova, na aktivnostima sudjelovali i predstavnici raznih institucija i organizacija s područja Solina i okolice (muzej, sveučilište, organizacije civilnog društva itd.).

Predviđeni rezultat mreže sub>urban je akcijski plan u kojem će biti definirane konkretne aktivnosti koje se namjeravaju poduzeti na području grada, a koje su povezane s temom projekta. Dokument bi trebao biti kreiran do svibnja sljedeće godine.

Informacije o aktivnostima hrvatskih gradova u programu URBACT, i programu općenito, možete pratiti na http://urbact.eu/urbact-hrvatska .