Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. veljača. 2015.

Traži se 10 gradova za participativnu izradu proračuna

Nakon što su građani, udruge i lokalne vlasti u Pazinu uspješno proveli proces participativnog budžetiranja, želimo podijeliti stečena znanja i iskustva i potaknuti razvoj sličnih procesa u drugim lokalnim zajednicama.

Participativno budžetiranje je proces koji uključuje pravovremeno informiranje i osiguranje prilika građanima za davanje konstruktivnih prijedloga koje se potom uključuje u proračun. Temelji se na inovativnom modelu za praktičnu primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

U takvom procesu u Pazinu je od proljeća do zime prošle godine organizirano sustavno informiranje građana o gradskim prihodima i rashodima koji su predstavljeni uživo i putem interneta na građanima razumljiv način uz pomoć vizualizacija. Nadalje, na sektorskim raspravama na kojima su sudjelovali predstavnici gradske uprave građani su davali prijedloge za unapređenje sektorskih politika, a na tribinama mjesnih odbora građani su suodlučivali o konkretnim komunalnim akcijama. U konačnici, proračun Grada Pazina za 2015. godinu uključio je mnoge prijedloge građana poput izgradnje autobusne stanice i postavljanja autobusne čekaonice, sanacije odlagališta za otpad i dječjeg igrališta,…

Više o cijelom projektu “Pazi(n), proračun!“, što ga provodi GONG u partnerstvu sa Gradom Pazinom i Društvom „Naša djeca“ Pazin te u suradnji s Institutom za javne financije i Udrugom gradova, možete saznati na web stranici http://proracun.pazin.hr/

Stečena znanja i iskustva podijelit ćemo s 10 gradova u kojima su vlast (gradonačelnik/zamjenik gradonačelnika) i civilno društvo (organizacije i inicijative) zainteresirani za provedbu ovakvog procesa. Edukacija će se održati u utorak 14. travnja 2015. u Zagrebu, a vodit će ju predstavnici grada Pazina, GONG-a i Društva “Naša djeca” Pazin. Sudionicima će biti podijeljen priručnik temeljen na pazinskim iskustvima sa savjetima o glavnim koracima i faktorima uspjeha primjene participativnog procesa u lokalnoj zajednici. U sklopu edukacije planira se i okrugli stol na temu transparentnosti proračuna u Hrvatskom saboru.

Pozivamo zainteresirane gradove i organizacije civilnog društva da se prijave do 28. veljače 2015. godine na e-mail adresu: ured@gong.hr Glavni kriterij za izbor 10 gradova čija će dva predstavnika sudjelovati u edukaciji je prethodno uspostavljen suradnički odnos vlasti i civilnog društva. Svim sudionicima organizatori pokrivaju troškove puta, smještaja i hrane.

Službeni poziv preuzmite ovdje: Poziv_natjecaj za edukaciju_05022015

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija