02. ožujak. 2020.

Udruga aktivno sudjeluje u izradi novog Zakona o gospodarenju otpadom

Operativna Radna skupine Udruge gradova dala prijedloge za novi Zakon o gospodarenju otpadom, kako je i najavljeno na sjednici Predsjedništva održanoj u petak, 28. veljače 2020.

Nastavno na dogovore sa sastanka Povjerenstva za izradu novog Zakona o gospodarenju otpadom održanog u srijedu, 26.02.20. u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na kojem je sudjelovala gđa Sonja Polonijo, predstavnica Udruge gradova u RH i stalna suradnica za pitanja gospodarenja otpadom, a na kojem je definiran rok za davanje očitovanja, danas smo Ministarstvu dostavili prijedloge Udruge.

Budući da za sada ne postoji radni nacrt Zakona, prijedlozi i očitovanje Udruge dani su u tekstu i na predlošku važećeg Zakona o održivom gospodarenju otpadom što, u ovoj fazi izrade, pridonosi preglednosti teksta. Prijedlozi Udruge sadržani u materijalu u cijelosti su usuglašeni na sastanku operativne Radne skupine Udruge gradova, održanom u petak, 28.02.20.

Prijedlozi Radne skupine, za sada, obuhvaćaju:

1. sustav obračuna poticajne naknade (prijedlog iz nacrta Uredbe koju je izradila Radna skupina Udruge gradova 2019. godine, dakle, bez bazne 2015. godine),
2. definiranje prekršajne odgovornosti gradonačelnika za cjenike javne usluge koju se predlaže ukinuti, odnosno supstituirati te nadzor nad formiranjem cijene javne usluge i usluge CGO-a – omogućiti osnivanjem vijeća za gospodarenje otpadom,
3. ovlasti komunalnog redarstva (postupanje po prijavi građana, a ne samo ukoliko komunalni redar zatekne prekršitelja na djelu, bez čega se ne postiže niti će se postići primjenjivost odredaba i kažnjavanje počinitelja),
4. uvođenje mogućnosti da više manjih lokalnih jedinica imaju zajedničko reciklažno dvorište…

Nakon što Nacrt prijedloga zakona o gospodarenju otpadom bude u javnom savjetovanju, Udruga gradova će udjelovati i dati ostatak konkretnih primjedaba.

Prijedlozi Udruge gradova za novi Zakon o gospodarenju otpadom – 28.2.2020