Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. prosinac. 2014.

Udruga gradova podnosi prijedlog za ocjenu ustavnosti

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Udruge gradova donesene su odluke o podnošenju dva prijedloga za ocjenu ustavnosti i jednog zahtjeva za vjerodostojno tumačenje.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva jednoglasno je prihvaćeno da se Ustavnom sudu Republike Hrvatske uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave. Traži se privremena suspenzija zakona do okončanja postupka konzultiranja sa lokalnom samoupravom i iznalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

Pri donošenju Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave prekršene su odredbe Ustava RH, Europske povelje o lokalnoj samoupravi, Poslovnika Vlade RH i Kodeksa o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona. Tim aktima propisano je obavezno konzultiranje države i lokalne samouprave pri donošenju zakona kojima se uređuje financiranje lokalne samouprave te razmjernost prihoda i ovlasti lokalne samouprave.

Udruga gradova će o navedenim problemima obavijestiti Vijeće Europe i Odbor regija EU putem predstavnika RH u tim institucijama.

press dec usud

Predsjedništvo je također jednoglasno prihvatilo da se Ustavnom sudu Republike Hrvatske uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o prostornom uređenju. Od Ustavnog suda se traži da zakonodavcu naloži usklađivanje ovlasti i prihoda lokalne samouprave.

Gradovi i županije su temeljem Zakona o prostornom uređenju i građenju preuzeli državne službenike koji rade na poslovima izdavanja akata vezanih uz gradnju, osigurali im materijalne i tehničke uvjete za rad, a Zakonom je bilo propisano da se 45 milijuna kuna osigurava u državnom proračunu na ime troškova plaća tih službenika. Donošenjem novog Zakona o prostornom uređenju država je trošak plaća prebacila na županije i gradove bez njihove suglasnosti.

Udruga gradova također će Hrvatskom saboru podnijeti zahtjev za vjerodostojno tumačenje Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH u vezi izuzeća od plaćanja komunalne naknade.

Ukupni pad prihoda lokalne samouprave zbog izmjena poreza na dohodak iznosi približno 1.8 milijardi kuna, a kompenzacijske mjere koje je država predložila iznose ukupno 395 milijuna kuna.

Udio države u porezu na dohodak prije reforme iznosio je 15,5%, a nakon reforme iznosi 17,5% uvećan za 100% prihoda od poreza na dohodak od kamata na štednju.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija