Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. rujan. 2023.

Uključite se u obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja

4. listopada obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnost svih životinja za život na Zemlji. Obilježavanju se mogu pridužiti i jedinice lokalne samouprave, posebice provedbom kontrolnih i promotivnih akcija.

Na ovaj dan, mnogi pojedinci, grupe i organizacije koje se brinu o životinjama, održavaju edukativna predavanja, performanse, dijele informativne letke i dr. Osnovna ideja ovog dana je isticanje važnosti ostalih životinjskih vrsta s kojima čovjek dijeli planet, onih životinja koje su sve češće žrtve čovjekove sebičnosti i nasilja.

Međunarodni dan zaštite životinja upozorava na važnost brige o njima.

Na žalost, mnoštvo je građana koji zanemaruju, zlostavljaju i napuštaju svoje životinje, koje onda padaju na teret jedinica lokalne samouprave. Stoga je važno da i gradovi na aktivan način obilježe ovaj dan:

  • kontrolom provedbe mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava,
  • promocijom odgovornog skrbništva na društvenim mrežama,
  • edukacijom putem plakata u gradskim prostorijama,
  • distribucijom letaka o zakonskim obvezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge,
  • (su)financiranjem kastracija skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka.

Dodatne korisne informacije možete pronaći na web stranici udruge Prijatelji životinja. Od koristi može biti i brošura o provedbi Zakona o zaštiti životinja namijenjena jedinicama lokalne samouprave, kao i priručnik namijenjen komunalnim redarima (Poglavlje 7).

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija