Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. listopad. 2018.

Upućen prijedlog za izmjenu natječaja za operaciju 7.4.1.

Na inicijativu Grada Lepoglave te u koordinaciji s Udrugom općina u RH, uputili smo Ministarstvu poljoprivrede zajednički prijedlog promjene natječaja za tip operacije 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Upućeni prijedlog tiče se odredbe članka 33. stavka 5. Pravilnika o provedbi mjere 7 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« iz Programa ruralnog razvoja kojom se vrijednosti projekata, za koje se može podnijeti Zahtjev za potporu, ograničavaju na iznos od najviše 1.250.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Od vremena pripreme i prijave projekata na predmetni natječaj (2017. godine) do danas, cijene građevinskih radova narasle su između 30% i 50% što je rezultiralo time da su pojedini prijavitelji odustali od realizacije planirane investicije ili su preuzeli rizik da vrijednost projekta, nakon provedenog postupka javne nabave, bude veća od definiranog ograničenja. To posebno vrijedi za 50-tak gradova i općina (gotovo polovice svih korisnika koji su odabrani za financiranje) čiji su prijedlozi operacija blizu gornje vrijednosne granice čime se izlažu izvjesnom ishodu da njihov zahtjevi za isplatu budu odbijeni na osnovi neprihvatljive ukupne vrijednosti projekta.

S obzirom na visinu udjela koju europska sredstava imaju u financiranju javnih potreba jedinica lokalne samouprave (procjena između 75% i 80%) te ciljeve Programa ruralnog razvoja (poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela te poticanje rasta i društveno-ekonomske održivosti) – obje nacionalne udruge lokalnih vlasti smatraju neprihvatljivim stvaranje administrativnih uvjeta koji povećavaju mogućnost neiskorištavanja alociranih sredstava EU-a i nefinanciranja projekata inicijalno odabranih za javnu potporu u okviru predmetnog natječaja. Nacionalne udruge jedinica lokalne samouprave zalažu se za prekid birokratske prakse kojom se gradove i općine izlažu dodatnim financijskim rizicima i nestabilnostima zbog mogućeg povlačenja bespovratnih sredstava za planirana ulaganja u lokalnih razvoj i infrastrukturu.

Stoga je predloženo ukidanje ograničenja za najviši iznos vrijednosti projekata uz zadržavanje odredbe o najvišem iznosu javne potpore od 1.000.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, tako da svaki prijavitelj snosi teret financiranja nastale razliku sukladno provedenom postupku javne nabave. Alternativa predloženom rješenju jest izmjena Programa ruralnog razvoja kojom bi se najviši mogući iznos javne potpore povećao na 2.000.000 EUR.

Inače, ovo nije prvi put da Udruga gradova ističe nužnost brisanja sporne odredbe, isto smo tražili i u dopisu nadležnom Ministarstvu u prosincu 2016.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija