20. srpanj. 2022.

Urbana agenda za EU objavila natječaje za 2 nova partnerstva

Urbana agenda za EU bavi se urbanim izazovima uspostavljanjem partnerstava između gradova, Europske komisije, drugih institucija i tijela EU-a, nacionalnih vlada i ostalih dionika poput nevladinih organizacija. Partneri zajedno razvijaju akcijske planove za unaprjeđenje postojeće regulative, poboljšanje inovativnih i jednostavnih izvora financiranja za urbana područja te usvajanje novog znanje (podaci, studije, dobre prakse).

Pored postojećih 14 partnerstava, u okviru Urbane agende za EU (UAEU ) objavljeni su natječaji za formiranje partnerstava za dvije nove prioritetne teme: Održivi turizam i Ozelenjivanje gradova. Dodatne informacije o temama i objavljenim pozivima dostupne su ovdje.

Podsjetimo, partnerstva broje 15-20 članova iz redova predstavnika europskih gradova ili regija, tijela državne uprave, europskih organizacija, financijskih institucija te nadležnih uprava europske komisije. Zadaće partnerstava su izraditi Akcijski plan te provoditi njime zacrtane aktivnosti, koje moraju biti usmjerene na unapređenje EU regulative na konkretnom tematskom području, na postizanje veće dostupnosti izvora financiranja te unapređenje znanja i razmjenu iskustava.

Prijave se dostavljaju popunjavanjem odgovarajućeg online obrasca:

Rok za prijavu: 16. rujna 2022. godine u 18:00 sati.

Podnesene prijave ocijenit će vanjski stručnjaci koje je ugovorila Europska komisija i Radna skupina za tehničku pripremu Urbane agende koji će listu predloženih partnera dostaviti na odlučivanje Radnoj skupini za urbani razvoj na razini ravnatelja (DGUM – Directors General for Urban Matters). Nakon sastanka planiranog za kraj listopada ove godine odabrani partneri će biti obaviješteni o izboru i pozvani na uključivanje u partnerstvo i početak rada

Za više informacija o UAEU ili dosadašnjim partnerstvima možete se javiti u Zavod za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na broj: 01 3712 719 ili e-mail: ingrid.gojevic@mpgi.hr.