10. lipanj. 2020.

Usklađenje Statuta Turističke zajednice s novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma

Statute turističkih zajednica treba uskladiti s novim Zakonom pa vam stoga donosimo ogledni primjerak kao “pomoćno sredstvo” pri usklađivanju.

Dana 1. siječnja 2020. godine stupio je na snagu novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma („Narodne novine“ broj 52/19 i 42/20), osim odredbi članka 22. stavaka 2. i 5. ovoga Zakona, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2022.
Zakonom je propisano da su postojeće turističke zajednice mjesta, općina ili gradova, turističke zajednice područja i turističke zajednice iz članka 60. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (»Narodne novine«, br. 152/08.) dužne uskladiti svoje akte i ustrojstvo s odredbama ovoga Zakona koje se odnose na lokalne turističke zajednice u roku od deset mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, što znači do 31.10.2020.

Po samom Zakonu, dužnost predsjednika lokalne i regionalne Turističke zajednice (dalje u tekstu: Zajednica) obnaša općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, ovisno o jedinici lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za područje koje je turistička zajednica osnovana, koji je ujedno predsjednik Skupštine Zajednice, kao najvišeg tijela upravljanja u Zajednici i predsjednik Turističkog vijeća, kao izvršnog tijela Skupštine Zajednice.
Skupština zajednice, među ostalim, donosi Statut Zajednice i njegove izmjene i dopune, uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma.
Statuti lokalnih turističkih zajednica i njihove izmjene i/ili dopune objavljuju se u službenom glasilu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave za područje kojih su turističke zajednice osnovane. Službena glasila jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave turističke zajednice su dužne dostaviti Ministarstvu u roku od 15 dana od dana objave statuta odnosno izmjene i/ili dopune statuta u službenom glasilu.

S obzirom na navedeno, u cilju pomoći gradonačelnicima i turističkim zajednicama Gradova, Udruga gradova je izradila ogledni primjer Statuta Turističke zajednice Grada X, koji mogu koristiti za izradu njihovoga Statuta.

Statut Turističke zajednice Grada-OGLEDNI PRIMJERAK