Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. rujan. 2023.

Važan korak prema razvoju biogospodarstva

U Zagrebu je 20. rujna neprofitna organizacija WWF Adria održala inicijalni sastanak hrvatskog HUB-a za biogospodarstvo s ciljem povezivanja javne uprave, gospodarstva, istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva na razvoju strategije i akcijskih planova razvoja kružnog biogospodarstva.

HUB je mjesto gdje stručnjaci i praktičari mogu udružiti snage kako bi:

1. iskoristili gospodarske mogućnosti nacionalnog biogospodarstva,
2. ojačali biogospodarstvo u zemlji,
3. postavili razvoj biogospodarstva kao temu pred donositelje odluka.

EU projekt CEE2ACT će u periodu od 2022-2025. poticati zemlje istoka i jugoistoka Europe na razvoj i implementaciju modela kružne ekonomije u područjima biogospodarstva. Projekt osim Hrvatske obuhvaća i Bugarsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju koje također pokreću svoje HUB-ove. U transferu znanja sudjeluju i institucije Švedske, Finske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Austrije i Španjolske.

Skup je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila važnost razvoja biogospodarstva koje u Hrvatskoj sada sudjeluje s premalih 8%. Cilj je s manje trošenja raspoložive biomase postići daleko veći efekt kroz proizvode s većom dodanom vrijednošću.

Anita Sever-Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju predstavila je Nacrt Strategije biogospodarstva u Republici Hrvatskoj, koji je izradila Stručna skupina u kojoj je i Udruga gradova sudjelovala. Očekuje se donošenje strategije do kraja 2023. godine.

Sudionici sastanka imali su priliku upoznati se s iskustvima Grčke, Nizozemske i Slovenije na razvoju biogospodarstva.

Zašto je biogospodarstvo važno za naše gradove? U uvjetima klimatskih promjena nužno je redefinirati razvojne principe kako bi (p)ostali dugoročno održivi. Sve gospodarske aktivnosti događaju se na lokalnoj razini, jedinica lokalne samouprave se financira od gospodarskih djelatnosti, ali i sanira okoliš na kojega gospodarstvo utječe. U sferi biogospodarstva nalaze se i biootpad i mulj s pročistača otpadnih voda, tako da je od izuzetnog značaja to što su postrojenja za njihovu obradu u Nacrtu strategije biogospodarstva od strane Ministarstva poljoprivrede prepoznata kao predloženi strateški projekti za Republiku Hrvatsku.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija