Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. rujan. 2023.

Važan korak prema razvoju biogospodarstva

U Zagrebu je 20. rujna neprofitna organizacija WWF Adria održala inicijalni sastanak hrvatskog HUB-a za biogospodarstvo s ciljem povezivanja javne uprave, gospodarstva, istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva na razvoju strategije i akcijskih planova razvoja kružnog biogospodarstva.

HUB je mjesto gdje stručnjaci i praktičari mogu udružiti snage kako bi:

1. iskoristili gospodarske mogućnosti nacionalnog biogospodarstva,
2. ojačali biogospodarstvo u zemlji,
3. postavili razvoj biogospodarstva kao temu pred donositelje odluka.

EU projekt CEE2ACT će u periodu od 2022-2025. poticati zemlje istoka i jugoistoka Europe na razvoj i implementaciju modela kružne ekonomije u područjima biogospodarstva. Projekt osim Hrvatske obuhvaća i Bugarsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju koje također pokreću svoje HUB-ove. U transferu znanja sudjeluju i institucije Švedske, Finske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Austrije i Španjolske.

Skup je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila važnost razvoja biogospodarstva koje u Hrvatskoj sada sudjeluje s premalih 8%. Cilj je s manje trošenja raspoložive biomase postići daleko veći efekt kroz proizvode s većom dodanom vrijednošću.

Anita Sever-Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju predstavila je Nacrt Strategije biogospodarstva u Republici Hrvatskoj, koji je izradila Stručna skupina u kojoj je i Udruga gradova sudjelovala. Očekuje se donošenje strategije do kraja 2023. godine.

Sudionici sastanka imali su priliku upoznati se s iskustvima Grčke, Nizozemske i Slovenije na razvoju biogospodarstva.

Zašto je biogospodarstvo važno za naše gradove? U uvjetima klimatskih promjena nužno je redefinirati razvojne principe kako bi (p)ostali dugoročno održivi. Sve gospodarske aktivnosti događaju se na lokalnoj razini, jedinica lokalne samouprave se financira od gospodarskih djelatnosti, ali i sanira okoliš na kojega gospodarstvo utječe. U sferi biogospodarstva nalaze se i biootpad i mulj s pročistača otpadnih voda, tako da je od izuzetnog značaja to što su postrojenja za njihovu obradu u Nacrtu strategije biogospodarstva od strane Ministarstva poljoprivrede prepoznata kao predloženi strateški projekti za Republiku Hrvatsku.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija