27. srpanj. 2020.

Vrijeme je za strateško (i mudrije) promišljanje turizma

Ministarstvo turizma potpisalo ugovor za razvoj tri „flagship“ strateška projekta Jadransko-jonske strategije (EUSAIR).

Ministarstvo turizma, kao projektni partner EUSAIR Facility Point projekta, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisalo je ugovor vrijedan milijun i 526 tisuća kuna sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut za turizam i WYG savjetovanje d.o.o. iz Zagreba za razvoj tri projektne ideje u zrele strateške prijedloge projekata ugrađene u transnacionalni i međusektorski kontekst. Ugovor je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU iz INTERRREG ADRION programa, a odnosi se na razvoj projekata CulturAir, DES_AIR i Green Mapping: razvoj kulturnog turizma, integrirano održivo upravljanje turističkim destinacijama i podršku razvoju i pristupu tržištu za odgovorne i održive turističke destinacije, mikro, mala i srednja poduzeća na području Jadransko-jonske makroregije.
Institut za turizam kao hrvatska istraživačka i savjetodavna institucija specijalizirana za područje turizma za ovaj se natječaj udružio s tvrtkom „White Young Green“ – WYG je kompanija koja svoje konzultantske usluge projektantskih i razvojnih operacije provodi iz tridesetak ureda širom Europe, među kojima i iz ureda u Zagrebu, a uža specijalizacija su joj pripreme i provedbe projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije. Od prošle godine WYG je dio međunarodne konzultantske TetraTech grupe koja pruža usluge u 52 zemlje i trenutno nadzire oko 120 međunarodna razvojna projekta. Za EUSAIR Facility Point projekt ovakva suradnja donosi novu perspektivu i dodanu vrijednost.
„Uvjereni smo da iskustvo i preporuke, temeljem kojih su navedeni stručnjaci dobili ovaj posao kroz dosta zahtjevan postupak javne nabave, jamče zaista vrhunsku razinu usluge i uvida što se događa na međunarodnom planu u razvoju turizma. Naši partneri iz osam zemalja i mi zaslužujemo razvoj strateških projekata koji će nam omogućiti ostvarenje naše zajedničke vizije – zelene, kvalitetne i na svjetskom tržištu prepoznatljive destinacije te održivo upravljanog turizma utemeljenog na trajnim kulturnim i prirodnim vrijednostima naše regije“, izjavio je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma povodom potpisivanja.