Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

07. prosinac. 2020.

Webinar: Kako primijeniti Ugovor o energetskom učinku (ESCO ugovor) u provedbi urbanih projekata? – 10. prosinca

U okviru programa Akceleratora za gradove novi webinar u organizaciji Zelene energetske zadruge, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Udruge gradova RH, uz podršku programa Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a, posvećen je temi kako pristupiti ograničenim investicijskim sredstvima koji su na raspolaganju za klimatsko – energetske projekte za izgradnju zelenih, zdravih i bogatih gradova!

U današnje vrijeme većina gradova nema dovoljno vlastitih investicijskih sredstava za samostalno provođenje klimatsko – energetskih projekata. Uz klasičnu opciju zaduživanja za investicije, koja je također upitna za dosta gradova zbog već značajnog zaduženja, na raspolaganju je i mogućnost ugovaranja provedbe projekata koji kao rezultat imaju i energetske uštede putem Ugovora o energetskom učinku (eng. Energy Performance Contracting – EPC) to jest Ugovora o energetskoj usluzi s tvrtkama koje nude energetske usluge (eng. Energy Service Companies – ESCO). Ugovaranjem EPC/ESCO ugovora, inicijalni trošak investicije u projekt osigurava tvrtka koja je ugovorena, a otplata investicije provodi se kroz ostvareno poboljšanje energetskog učinka to jest gradovi otplatu provode iz sredstava za tekuće poslovanje.

Zbog specifičnosti EPC/ESCO modela, nisu svi projekti prikladni za takvo ugovaranje i priprema projekata je kompleksnija nego kod klasične nabave.  

Webinarom “Kako primijeniti Ugovor o energetskom učinku (ESCO ugovor) u provedbi urbanih projekata?” želimo produbiti i poboljšati znanje i kapacitete gradova koji su potrebni za identifikaciju projekata te pripremu i provedbu ESCO/EPC javne nabave za  urbane projekte, konkretno, za projekte izgradnje sunčanih elektrana na javnim zgradama. Pristup razvoju ESCO/EPC projekata i javne nabave, koji će se prezentirati na Webinaru, bit će također od koristi za razvoj i provedbu drugih klimatsko/energetskih projekata pošto su principi primjenjivi i na druge projekte.  

Teme webinara:

 a) Zašto smo fokusirani na sunčane elektranu kao primjer urbanog projekta? 

 b) Koraci identifikacije i tehničke razrade potencijalnih projekata sunčanih elektrana 

 c) Koraci pripreme i provedbe javne nabave EPC/ESCO ugovori

Vidimo se dana 10.12. u 13h na sljedećoj online poveznici: meet.google.com/ozm-yvzg-kqk

Želimo osigurati da klimatski projekti postanu način da gradovi štede i prošire svoj portefelj u budžetu. Za dodatna pitanja oko sudjelovanja na webinaru ili u programu Akcelerator za gradove, obratite se voditeljici projekta Hajdani Rukavini u Zelenoj energetskoj zadruzi, hajdana.rukavina@zez.coop.

  

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija