27. svibanj. 2015.

Zakon o lokalnoj samoupravi pred žurnim izmjenama?

Ministarstvo uprave dostavilo je Udruzi gradova Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona, na očitovanje.

Nakon više medijskih napisa i rasprava imamo priliku vidjeti Nacrt prijedloga zakona kojime se predlaže izmijeniti Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i to po hitnom zakonodavnom postupku.

Nacrtom se predviđa mogućnost raspuštanja predstavničkog tijela lokalne jedinice i u slučaju neusklađivanja statuta lokalne jedinice s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno s odredbama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

“U kontekstu potrebe osiguranja odgovarajućeg pravnog mehanizma za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili opstruiraju njegovu provedbu, ovim Zakonom se predlaže uvođenje novog, sedmog razloga za raspuštanje predstavničkog tijela jedinice: ako predstavničko tijelo općim aktom ne uredi prava nacionalnih manjina ili ih uredi suprotno posebnim propisima kojima su uređena prava nacionalnih manjina. U tom će se slučaju, dakle raspustiti predstavničko tijelo i raspisati prijevremeni izbori.” Citirano je ujedno i najznačajnija novina koju nam predlaže Ministarstvo.

Očekujemo vaša očitovanja na Nacrt zaključno do petka 29. svibnja kako bismo do ponedjeljka 1. lipnja, dakle u roku određenom od strane Ministarstva uprave, dostavili očitovanje Udruge gradova.

O Nacrtu prijedloga raspravljat će na svojoj trećoj sjednici, Uže Predsjedništvo Udruge gradova u ponedjeljak 1. lipnja.

Dopis Ministarstva uprave:

ZOLIPS 20150527082008

Tekst Nacrta prijedloga zakona:

ZOLIPS – KPZID ZLP(R)S – nac manjine i opći akti