Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. studeni. 2023.

Zanimljiv Osvrt Instituta za javne financije

U novom broju Osvrta Instituta za javne financije pod nazivom “Ostvarenje proračuna gradova, općina i županija u 2021. i 2022.,” Mihaela Bronić, Katarina Ott, Simona Prijaković i Branko Stanić, na temelju baze podataka Ministarstva financija, sistematiziraju i prikazuju osnovne podatke o prihodima i rashodima te suficitu/deficitu lokalnih jedinica za 2021. i 2022.

Uz pomoć ove analize i podataka koji se nude u formatu Excel zainteresirani se mogu upoznati s financijskim stanjem svih općina, gradova i županija u te dvije godine, uspoređivati ih sa stanjem u proteklim godinama te uspoređivati svoju općinu, grad i županiju s drugima.

Analiza je pokazala sljedeće: (1) u razdoblju 2019. – 2022. ukupni prihodi i rashodi lokalnih jedinica su se – osim pandemijske 2020. – povećavali; (2) prihodi i rashodi (ukupni i po stanovniku), svih vrsta lokalnih jedinica su se povećavali (osim ukupnih i rashoda po stanovniku u općinama 2022.); (3) sve je veći udio gradova i općina s višim, a sve manji onih s nižim prihodima po stanovniku; (4) izuzevši općine koje su u prosjeku imale uglavnom uravnotežene proračune i županije koje su u prosjeku imale stalni trend rasta suficita, gradovi su se izvukli iz turbulentnih deficita i 2022. sve su vrste lokalnih jedinica u prosjeku u suficitu.

Autori se nadaju kako će njihova analiza:

• potaknuti javnost da dodatno prouči bogate baze podataka Ministarstva financija i svojih lokalnih jedinica te da se detaljnije informira o prikupljanju i trošenju novca iz lokalnih proračuna

• potaknuti Ministarstvo financija da, uz podatke koje već objavljuje, počne objavljivati i strojno čitljive baze proračuna lokalnih jedinica koje uključuju i godišnja financijska izvješća svih pravnih osoba u (su)vlasništvu lokalnih jedinica kao i ustanova koje su one osnovale, s objašnjenjima obuhvata, metodologije i lomova u nizovima podataka te redovitim ažuriranjem tih baza

• navesti Ministarstvo financija da unaprijedi portal na kojemu se objavljuju lokalni proračuni 2015. – 2022., Financijsko izvještavanje u sustavu proračuna i Registar proračunskih i izvanproračunskih korisnika (RKPFI), tako da omogući preuzimanje proračuna svih lokalnih jedinica i njihovih proračunskih i izvanproračunskih korisnika odjednom za sve godine, jer se trenutno može preuzimati samo svaka lokalna jedinica, odnosno svaki (izvan)proračunski korisnik pojedinačno.

Detaljna analiza istraživanja dostupna je u dokumentu: Osvrt 134_Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2021. i 2022

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija