03. kolovoz. 2014.

Zatražena sredstva za preuzete službenike

Udruga gradova i Hrvatska zajednica županija zatražile su od MGIPU i MFIN da u predstojećem rebalansu Državnog proračuna osiguraju sredstva za preuzete službenike koji rade na izdavanju akata vezanih uz gradnju.

Podsjećamo, decentralizacijom poslova izdavanja akata vezanih uz provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, jedinice lokalne i područne samouprave preuzele su na sebe osiguravanje materijalno-tehničkih, organizacijskih i financijskih uvjeta za obavljanje tih poslova, osim za plaće preuzetih službenika. Sredstva za plaće preuzetih službenika osiguravaju se u državnom proračunu i ustupaju jedinicama lokalne i područne samouprave u istom iznosu koji je za preuzete službenike bio osiguran u Državnom proračunu za 2007. godinu. Kako je u Državnom proračunu za 2007. godinu za spomenutu namjenu bilo osigurano 45 milijuna kuna, od 2008. godine do 2012. godine je navedeni iznos uredno osiguran i doznačen jedinicama lokalne i područne samouprave.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2014. godinu ispravno su planirana ta sredstva, ali su Prijedlogom izmjena i dopuna državnog proračuna za 2014. godinu ta sredstva ponovo umanjena na 12 milijuna kuna.

Udruga gradova i Hrvatska zajednica županija svoj zahtjev za tražena sredstva temelje na članku 9. stavak 2. Europske povelje o lokalnoj samoupravi kojom je propisano da „prihodi lokalnih jedinica moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i zakonima“.

Uskraćivanjem predmetnih prihoda krši se razmjernost iz čl.9.st.2. Povelje te se udruženja za svoje članove traže da se sredstva osiguraju u predstojećem rebalansu Državnog proračuna za 2014. godinu.