05. kolovoz. 2021.

Zrak naš svagdašnji – komentari, traže se

Zaprimili smo Prijedlog uredbe o utvrđivanju popisa mjernih mjesta za praćenje koncentracija pojedinih onečišćujućih tvari u zraku i lokacija mjernih postaja u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka pa Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja očekuje naše komentare.

Uredbom čiji nam je prijedlog dostavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, utvrđuje se popis mjernih mjesta za praćenje koncentracija onečišćujućih tvari u zraku, i to: sumporovog dioksida, dušikovog dioksida i dušikovih oksida, lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), olova, benzena, ugljikovog monoksida, prizemnog ozona i prekursora prizemnog ozona, arsena, kadmija, žive, nikla, benzo(a)pirena i drugih policikličkih aromatskih ugljikovodika u zraku. Ujedno se Uredbom utvrđuju i konkretne lokacije mjernih postaja u državnoj mreži koje će služiti trajnom praćenju kvalitete zraka u zonama i aglomeracijama na teritoriju Republike Hrvatske.

Bilo bi dobro da se očitujemo kao Udruga, no činjenica jest da bi Ministarstvo dobilo mnogo više prijedloga i imalo mnogo više koristi da se savjetovanje s nacionalnim organizacijama ne provodi usred kolovoza.

Zajednica gradova, dopis

Uredba o mjernim mjestima 2021 v8_28.5. – konačni prijedlog pročišćeno

Program mjerenja državnoj mreži_2021_28.5. – konačni prijedlog – pročišćeno

Svoje komentare, prijedloge i sugestije možete poslati na info@udruga-gradova.hr