11. ožujak. 2020.

Digitalizacija potvrda o dohotku građana

Digitalizacijom dohvata potvrda o dohotku građana 26 gradova svake godine ostvaruje milijunske uštede za građane i poduzetnike. Saznajte kako se priključiti.

Dvadeset i šest gradova koji su uključeni u sustav elektronskog preuzimanja potvrda o dohotku građana (EDIP) svake godine svojim građanima i poduzetnicima uštede oko 600.000 radnih sati i 2.4 milijuna kuna državnih biljega, pokazali su podaci Porezne uprave i terenska anketa koju je provela Udruga gradova u sklopu projekta „Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu“.

Zašto digitalizacija dohvata potvrda o dohotku?

Digitalizacija omogućava gradovima da se spoje na bazu podataka Porezne uprave i dohvate podatke o dohotku građana kada je to nužno za rješavanje prava građana, kao što su olakšice za plaćanje komunalne naknade, besplatni udžbenici, utvrđivanje cijene vrtića, stipendije, socijalne naknade i sl.

Potvrda se može dohvatiti odmah te ispisati ili pohraniti u elektroničkom obliku u spis, a za pribavljanje iste ne plaćaju se pristojbe. Potvrde je moguće preuzimati za proizvoljna razdoblja prema potrebi Grada. Potvrde se mogu preuzimati pojedinačno ili skupno za obradu većeg broja korisnika.

Kako se uključiti?

Cijeli postupak za digitalizaciju dohvata potvrda o dohotku moguće je završiti u 2-3 tjedna.

U prvom koraku Gradonačelnik donosi Odluku o pristupanju sustavu EDIP uz suglasnost Središnjeg ureda Porezne uprave. Ovdje možete preuzeti nacrt Odluke Grada o pristupanju sustavu EDIP koju je pripremila Udruga gradova, a Porezna uprava potvrdila da sadrži sve potrebne elemente.

U nacrtu je potrebno urediti svrhe radi kojih se pristupa podacima i navesti zakonsku osnovu. Ovdje možete pronaći zakonske osnove za najčešće svrhe za koje gradovi traže pristup Evidenciji.

U sljedećem koraku Grad pribavlja certifikate FINA-e za korištenje sustava te šifru institucije od APIS-a.

Nakon pribavljanja navedenih certifikata Udruga gradova ustupa gradu aplikaciju za korištenje sustava EDIP bez naknade. Aplikacija je dostupna isključivo članovima Udruge gradova.

Udruga gradova pruža pomoć gradovima tijekom cijelog procesa priključenja u sustav putem telefonskih konzultacija i detaljnih pisanih uputa. Pomoć je dostupna i prilikom instalacije i puštanja aplikacije u rad.

Za sve dodatne informacije i podršku javite se na telefonske brojeve Udruge ili e-mailom na info@udruga-gradova.hr

Vezane vijesti:

Pristup podacima Evidencije o dohotku i primicima građana (EDIP) u Poreznoj upravi